Як варити яблучний джем
пропорції яблучного джему яблука — 1 кілограм цукор — 500-600 грам Вода — чверть склянки Гвоздика — 3 суцвіття Як приготувати яблучний джем відібрати для джему стиглі тверді, трохи кислуваті або кислі яблука. Помити яблука, видалити насіннєві коробочки і плодоніжки. Очистити яблука від шкірки, нарізати тонкими часточками і викласти в каструлю. У каструлі для варіння джему розігріти воду, всипати цукор, розмішати і варити 10 хвилин після закипання з додаванням гвоздики. Викласти в сироп яблука і варити джем 1 годину на помірному вогні до повного розм'якшення яблук. Гарячий джем розлити по стерилізованим банкам, закрутити, остудити і прибрати на зберігання.
Фкуснофакти
— для джему відбирають зрілі плоди. У перезрілих або довго зберігалися яблуках залишається мало пектину (желирующего речовини) — джем буде рідким. — визначити готовність яблучного джему можна по зменшенню початкового об'єму в 2 рази. Про готовність говорить і те, що джем тримає форму і не розтікається по тарілці. — Яблука для джему можна обробити по-різному : нарізати шматочками, натерти на тертці або подрібнити блендером. Шкірку з яблук не варто видаляти: хоча без неї джем ніжніше, але з шкіркою — ароматні. Яблучний джем легко підгорає, щоб цього не сталося, потрібно використовувати розсікач для газової плити і постійно помішувати джем при варінні. — після варіння вітамінів в яблучному Джемі практично не залишається, проте джем багатий калієм, який дуже корисний для серця і сечовивідної системи. Головний цінний інгредієнт яблучного джему — пектин, ця речовина нормалізує рівень холестерину і допомагає виводити з організму шкідливі речовини. — яблучний джем — відмінна начинка для випічки : він зберігає консистенцію при підвищенні температури, тому не випливає з пирогів і кексів. — калорійність яблучного джему — 260 ккал/100 грам. знизити калорійність яблучного джему можна, зменшивши норму цукру при варінні, але тоді продукт слід зберігати в холодильнику. — відкриту банку з яблучним джемом зберігати в холодильнику.