⏰ як варити джем з червоної смородини на зиму - рецепт і різні способи зробити заготовку в банках

Скільки варити джем з червоної смородини?

40:00
Джем з червоної смородини в каструлі варити 40 хвилин . В мультиварці джем варити 50 хвилин , в хлібопічці - півтори години .

Як варити джем з червоної смородини на зиму

продукти для варіння джему
червона смородина — 1 кілограм (1 літрова банка і ще 1/4 літрової банки)
цукор — 500-750 грам

як варити джем з червоної смородини
1. Відібрати для джему стиглі, щільні ягоди.
2. Червону смородину очистити від гілочок і листочків, промити (якщо використовуєте домашню ягоду і впевнені в тому, що смородину не обприскували хімікатами, то мити не треба).
3. Викласти червону смородину в каструлю, влити 50 мілілітрів води і поставити на вогонь.
4. Довести ягоду до кипіння при постійному помішуванні на тихому вогні.
5. За допомогою картоплем'ялки розчавити ягоди (акуратно, ягоди будуть бризкатися).
6. Прокип'ятити суміш 2 хвилини і зняти з вогню.
7. Сито встановити на каструлю, в сито столовою ложкою або шумівкою викладати частину ягід, тиснути ложкою або шумівкою.
8. Протерти всю суміш так, щоб в джем не потрапив макуха і кісточки.
9. Віджати макуха над ситом руками, попередньо одягнувши поліетиленові рукавички.
10. Повторно процідити ягоди.
11. Проціджену основу джему влити в каструлю, поставити на вогонь.
12. Всипати цукор, готувати джем від 30 хвилин до 1 години, постійно помішуючи і капаючи джем на блюдце для перевірки готовності.

гарячий джем розлити по стерилізованим банкам, остудити в ковдрі і прибрати на зберігання.

Джем з червоної смородини в мультиварці
1. Смородину перебрати, помити, очистити, проварити 1 хвилину, протерти і викласти в каструлю мультиварки.
2. Засипати смородину цукром і перемішати.
3. Налаштувати мультиварку на режим « Випічка», довести джем до кипіння, потім переналаштувати мультиварку на режим « гасіння» і варити джем ще 40 хвилин.
4. Кожні 15 хвилин перемішувати джем.

Джем з червоної смородини в хлібопічці
1. Протерту червону смородину викласти в хлібопічку, засипати цукром і перемішати.
2. Варити джем в хлібопічці на режимі « варення» протягом 1-1,5 годин.

Фкуснофакти

— протерти смородину через сито буде значно легше, якщо ягоду попередньо пробланшировать: засипати в друшляк і в ньому опустити в каструлю з киплячою водою на 2 хвилини.

— підготувати ягоду до варіння можна в духовці: вимити червону смородину, разом з гілочками укласти в вогнетривкий посуд і поставити в нагріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Потім ягоду протерти через сито.

— якщо видалити шкірку і насіння в кінці варіння джему, то в продукт перейдуть пектини та інші корисні речовини, що містяться в шкірці. Для цього готовий джем, зварений з розім'ятих ягід, протерти через металеве сито за допомогою ложки або толкушки. З вичавок зварити компот, причому цукор можна не додавати.

— варити джем з червоної смородини найкраще в емальованій каструлі або тазу. Зазвичай джем застигає відразу, як тільки охолоне. Але іноді він до місяця залишається рідким.

— червона смородина багата вітамінами, велика частина з яких руйнується при варінні в присутності кисню. Щоб зберегти вітаміни-антиоксиданти з, Е, а готуйте желе з червоної смородини без варіння. Однак якщо є проблеми з кишково-шлунковим трактом, краще вживати минулий кулінарну обробку джем, в якому залишилося чимало мікроелементів, в тому числі, селен, що допомагає організму чинити опір хворобам. Чи не руйнується при варінні і пектин, що зв'язує і виводить шлаки, токсини, холестерин.
— калорійність джему з червоної смородини 250 ккал/100грамм.

— щоб правильно відміряти кількість червоної смородини, можна використовувати літрову банку. В 1 літровій банці 750-800 грам ягід.

— якщо кістки червоної смородини занадто дрібні і проходять крізь сито, можна скористатися марлею, склавши її в кілька разів. Щоб ягоди протирати було простіше, їх спочатку варять 10 хвилин, потім злегка остуджують, пропускають через сито і потім — через марлю.

— приготувати джем зі смородини без варіння буде складніше, тому що прокрутити ягоди і потім розтерти їх з цукром до однорідної консистенції непросто. До того ж, приготований так джем буде з кісточками, для його приготування цукру потрібно більше, а значить смак буде менш ягідним і більш нудотним. До того ж, велика ймовірність, що перетерта ягода при зберіганні зацукровані.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?