Як приготувати вишневий джем
продукти для джему
Свіжа вишня — 1 кілограм
цукор — 1 склянка
Сода — 1 чайна ложка
підготовка продуктів
1. Вишню ретельно вимити, видалити за допомогою шпильки кісточки, відірвати плодоніжки.
2. Вишню прокрутити через м'ясорубку і влити в ємність для варіння джему.
як варити вишневий джем в каструлі
1. Поставити джем на середній вогонь, довести до кипіння і варити 1 годину, помішуючи.
2. Додати соду, добре перемішати.
3. Всипати в вишневу суміш цукор, довести до кипіння і варити ще 40 хвилин, знімаючи піну.
як варити вишневий джем в мультиварці
1. Викласти вишню в мультиварку.
2. Налаштувати мультиварку на режим « гасіння» і варити джем, не закриваючи кришкою, 1 годину.
3. Додати соду, перемішати.
4. Всипати цукор, варити джем ще 40 хвилин, знімаючи піну.
як варити вишневий джем в хлібопічці
1. У форму хлібопічки викласти ягоди.
2. Закрити кришку хлібопічки, налаштувати на режим «Джем» і варити 30 хвилин.
3. Відкрити кришку, всипати соду, дочекатися, поки спаде піна.
4. Закрити кришку хлібопічки, продовжити приготування на режимі « Джем» до сигналу (ще 50 хвилин).
заготівля вишневого джему на зиму
розлити вишневий джем по банках, закатати, перевернути і укутати в ковдру. В такому стані дочекатися охолодження джему і прибрати його на зберігання.
Фкуснофакти
— вишні для джему необхідно брати з гілочками — спеціально, щоб зберегти ягідну структуру в цілості і дати початку процесам гниття і випускання соку.
— оскільки вишня не містить клейких речовин, як, наприклад, яблука, для досягнення консистенції джему вишню необхідно або довго уварювати, або використовувати пектин. У разі, якщо хочеться зварити дієтичний вишневий джем, рекомендується вдатися до використання желатину. Для цього на 1 кілограм ягід передбачити 10-20 грам желатину (якщо додається до 0,5 кілограма цукру, то пектину слід покласти 40 грам). Желатин необхідно розвести охолодженим вишневим соком або водою, і влити в вариться джем за 5 хвилин до закінчення варіння. Після цього джем необхідно постійно перемішувати.
— спосіб зробити вишневий джем густим без желатину — додати на 1 кілограм вишні 400-500 грам яблук і в цьому випадку цукру використовувати не 1 стакан, а 1,5.
— при варінні джему з вишні враховуйте, що з 1 кілограма вишні вийде 400-грамова банка джему. В основному на зменшення обсягу впливає уварювання і видалення кісточок.
— Сода в Вишневому Джемі необхідна потім, щоб посилити яскравий колір. На смак готового джему додавання соди ніяк не впливає.
— щоб швидко почистити вишню від кісточок, можна використовувати звичайну шпильку. Для початку її необхідно дезінфікувати, потім тримаючи ягоду в лівій руці, правою увіткнути шпильку в вишню майже до кінця, огинаючи кісточку, підчепити кістка і потягнути шпильку разом з кісточкою на себе і трохи в сторону.