Як приготувати апельсиново-лимонний джем
продукти Лимон — 3 штуки Апельсин — 3 штуки кориця — 1 паличка цукор — 1,2 кілограма ванільний цукор ( або 1 стручок ванілі) — 1 чайна ложка Як зробити апельсиново-лимонний джем 1. Апельсини вимити, зрізати тонким шаром цедру за допомогою овочечистки або гострого ножа, цедру відкласти. 2. Кожен апельсин нарізати приблизно на 8 великих шматків, видалити кісточки. 3. Скласти апельсини в каструлю, засипати цукром, відставити на пару годин, щоб апельсини виділили сік. 4. Лимони вимити, кожен лимон розрізати навпіл. 5. Руками або за допомогою соковижималки для цитрусових віджати з кожної половинки лимона сік, вичавлені лимони не викидати. 6. Перелити лимонний сік до апельсинів. 7. Вичавлені лимони нарізати соломкою товщиною 0,5 сантиметра. 8. Покласти нарізані лимони в окрему каструлю, залити літром води. 9. Помістити каструлю з лимонами в воді на середній вогонь, дати закипіти, варити 5 хвилин. 10. Злити воду з каструлі з лимонами, налити літр свіжої води. 11. Повторно закип'ятити воду з лимонами на плиті, варити 1-1,5 години — лимонний відвар втратить гіркоту. 12. Лимонний відвар процідити через сито в каструлю з апельсинами, лимонні кірки можна викинути. 13. Покласти в каструлю з апельсиново-лимонною масою паличку кориці, ванільний цукор, перемішати. 14. Помістити каструлю з джемом на тихий вогонь, готувати 1,5 години, іноді заважаючи. 15. Вийняти з каструлі паличку кориці. 16. Опустити в каструлю з варенням блендер, або перелити варення в чашу блендера, і подрібнити апельсини в пюре. 17. Апельсинову цедру нарізати соломкою товщиною пару міліліметрів. 18. З'єднати в каструлі апельсиново-лимонний джем, цедру, змішати. 19. Помістити каструлю з джемом на середній вогонь, дати закипіти, прибрати з плити. 20. Розкласти джем по стерилізованим банкам.
Фкуснофакти
— Цедру з цитрусових для джему необхідно знімати акуратно, щоб не потрапила біла частина під шкіркою. Це можна зробити за допомогою звичайної терки, картоплічистки або дуже гострого ножа. Також існують спеціальні терки і інструменти для зняття цедри з цитрусових. — щоб позбутися від гіркуватості цитрусових, почищені фрукти необхідно на добу замочити в холодній воді. Воду, в якій замочувалися фрукти, необхідно злити, а самі цитрусові добре віджати руками. — щоб приготувати джем про запас, потрібно підготувати банки і кришки. Банки можна стерилізувати в духовій печі — поставити добре вимиті банки на решітку в холодну духовку шийкою вниз, нагріти до 150 градусів, потримати 15 хвилин. Інший спосіб — стерилізація банок на пару: на каструлю з киплячою водою покласти залізне сито або грати, поставити на неї вимиту банку шийкою вниз, тримати так 10-15 хвилин, краплі води повинні почати стікати по стінках банки. Кришки стерилізують, потримавши їх в киплячій воді дві хвилини.