варення з волоських горіхів
продукти для варення
молоді волоські горіхи — 1 кілограм
цукор — 1,5 кілограма
гашене вапно — 100 грам
Вода — 1 літр
лимонна кислота — 1 щіпка
Як варити варення з волоських горіхів
1. Відібрати для варення волоські горіхи із зеленою шкіркою і м'якою серцевиною, легко розрізають ножем.
2. Очистити горіхи від шкірки, перемичок і жив, замочити в холодній воді на 2 доби, кожні 12 годин змінюючи воду. Процедуру замочування необхідно повторювати до тих пір, поки колір води не стане майже прозорим. Як правило, це 2 дні, але термін вимочування волоських горіхів може доходити до 15 днів. 3. Злити воду.
4. Приготувати гашений розчин: вапно розвести у воді (0,5 літра), настояти протягом 5 годин і процідити через щільну тканину.
5. Вапном залити горіхи і настояти протягом доби.
6. Горіхи ретельно промити, кожен горіх розрізати навпіл або наколоти виделкою або зубочисткою в 10 місцях (обережно! При наколюванні враховуйте, що всередині горіхи дуже гарячі!).
7. Різані і наколоті волоські горіхи викласти в каструлю, залити окропом і варити 20 хвилин на тихому вогні, після чого злити воду і остудити горіхи водою.
8. Знову залити горіхи окропом, варити ще 30 хвилин і знову остудити.
9. Літр води влити в каструлю, всипати цукор і поставити на тихий вогонь.
10. Після закипання сироп для варення варити 10 хвилин.
11. Викласти горіхи в сироп і варити 5 хвилин після закипання.
12. Залишити варення на 2 години, потім повторювати процедуру до повного розм'якшення горіхів (пробувати на смак) — 3-4 рази.
13. В останній прийом варити варення 20 хвилин з додаванням лимонної кислоти.
14. Готове варення розкласти по стерилізованим банкам, залити сиропом, остудити і прибрати на зберігання.
Фкуснофакти
— горіхи для варення годяться молоді, зелені, без жорсткої шкаралупи. Щоб перевірити горіх, розріжте його ножем: всередині повинна бути делеобразная маса, а не горіх.
— можна приготувати варення з волоських горіхів без вапна — замість вимочування в вапняної воді вимочувати горіхи в звичайній воді необхідно 10 днів, потім варити не менше 1,5 годин.
— сезон волоських горіхів для варення — з середини червня по початок липня. Залежно від настання тепла цей термін може трохи зміщуватися. Горіхи для варення повинні бути зелені, м'які.
— варення з волоських горіхів подавати як самостійний десерт, а так само на морозиві, а також для прикраси пирогів і тортів.
— вапно для варення з волоських горіхів можна придбати в будівельних магазинах. Вапно застосовується, щоб розм'якшити горіхову шкірку і позбавити горіхи від гіркоти. Після замочування у вапняній воді волоські горіхи ретельно промивають, в організм разом з варенням вапно не потрапить.
— при очищенні волоських горіхів від шкірки необхідно використовувати гумові рукавички під струменем води, щоб не забруднити руки — горіхові соки дуже складно відмиваються.
— Перед останньою варінням можна нашпигувати горіхи гвоздикою, а при самій варінні додати гіркий какао.
— якщо при вимочуванні волоських горіхів з'явилася пінка, необхідно збільшити частоту зміни води.
— швидкий спосіб варіння варення з волоських горіхів без замочування (але з гірчинкою) — варити 5 разів по півгодини, в перервах охолоджуючи варення.