у 5-літровій каструлі зазвичай варять борщ з 3 літрів води, інший обсяг будуть займати овочі і м'ясо. На це кількість води, згідно з класичним рецептом, необхідно 300-400 грам капусти. Однак від рецепта можна відступити, слідуючи власним смаковим уподобанням. При бажанні отримати більш густий борщ можна трохи збільшити кількість капусти або зменшити його, щоб в готовому борщі було більше бульйону.
кількість капусти залежить і від м'якості листя. Якщо капуста молода, вона в борщі практично не відчувається, її можна покласти побільше і класти після картоплі, щоб не сильно розварилася. А якщо капуста лежала або грубого сорту (листи капусти товсті з потужними прожилками), краще взяти такий капусти поменше, нашаткувати її тонший і варити в борщі, додавши хвилин за 10 до картоплі.