буряк може використовуватися для приготування величезної кількості страв. Найвідоміші перші страви — це улюблені багатьма борщ і борщ .
Не менш популярними є численні салати з буряка: вінегрет, незамінний атрибут святкового столу — « оселедець під шубою » та інші. Смачний і корисний салат вийде, якщо варений буряк натерти на тертці, змішати з подрібненим часником або цибулею, заправити майонезом або сметаною.
буряк можна гасити, обсмажувати, запікати в духовці, фарширувати, навіть маринувати. Запечений коренеплід можна доповнити іншими овочами (картопля, морква, селера) і подати як гарнір до м'яса, птиці або риби. Відварена буряк хороша буде і в якості начинки для котлет, равіолей. Проста варена буряк дуже ефективна при схудненні і позбавляє від запорів .
буряк часто служить сировиною для приготування смачних і корисних напоїв: квас, кисіль. З неї можна вичавити сік.