⏰ як економити гроші - таблиця витрат і надійні способи.

Як економити гроші

10:00
час читання —5   хв.

1. Перше, що знадобиться — хоча б груба таблиця, в яку заносяться витрати. Краще зробити її доступною онлайн для всієї родини, щоб витрати вносили все. Або призначити відповідального за цією звітністю. Таблиця допоможе розуміти, де витрати занадто великі і в яких статтях можна в наступному місяці злегка зменшити бюджет. Залежно від кількості витрат таблицю можна зробити щоденної або щотижневої. Для зручності відзначайте непередбачені витрати і обов'язкові вони. Для точності можна оплачувати всі витрати карткою — і в звітах онлайн-банку перевіряйте ще раз цифри.

зразкові графи таблиці
Продукти
Квартира
Догляд за собою
одяг
розваги
Транспорт
кредити
накопичення
Допомога батькам
Інше

2. Економимо воду: трохи привертаємо краник біля лічильників — гаряча вода під максимальним тиском практично ніколи не використовується, навіть в душі. всі поради

3. Кращий спосіб економити — на щось. Відпустка, велика покупка і так далі. Навіть найпростіші продукти будуть смачніше, якщо розуміти, що зекономлені гроші підуть на щось важливе приємне особисто для вас.

4. Відкладайте! Це не пряма економія, але краще відкладати потроху, ніж в «чорний день» бігти за невигідними мікро-кредитами.

5. економимо електрику : енергозберігаючі лампи, заміна батарейок на акумулятори, звичка завжди вимикати за собою світло — все це економить до 5-7,5 тисяч грн щороку. А це квитки в Рим і назад!

6. На розвагах теж можна добре економити, якщо при поїздках перекушувати не в кафе, а брати з собою з дому сухий пайок. Розваги є і недорогі — навіть в театр досі можна сходити за 50-100 грн.

7. Відмовтеся від шкідливих звичок: акцизи на алкоголь і сигарети за останні роки підвищилися в рази. Заодно заощадите на ліках і власної енергії. Тільки сигарети при палінні пачки в день 750-1500 грн. це мінімум чверть споживчого кошика.

8. Економте на їжі, це досить просто і, якщо готувати все самому, можна вкластися навіть в 2500 грн. .

9. Влаштовуйте марш-кидки. Наприклад, тиждень без світла після 23: 00, 10-днювання без м'ясопродуктів, місячник по відмові від алкоголю. По-перше, це весело, а по-друге, такий навик дозволить вам спокійно реагувати на нові перешкоди в економії — ви точно що-небудь придумаєте.

10. Підробляйте — якщо є машина, то підвозите попутників. Якщо ви любите домашніх тварин, займіться перетримкою на дому, а якщо добре знаєте мову — у вільний час можна зайнятися текстами і перекладами.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?