картопля для салату зазвичай варять не очищаючи від шкірки, « в мундирі». Так коренеплоди зберігають максимум корисних елементів і не розварюються. Для варіння вибирають акуратні бульби картоплі, одного розміру, без зелені і явних дефектів. Добре промивають, зчищаючи м'якою щіткою залишки землі. Потім картопля складають в каструлю і заливають гарячою водою трохи вище рівня овочів. Якщо відразу підсолити воду, то шкірка не розтріскається, а смак картоплі буде більш насичений. Готовність легко перевіряється за допомогою гострого ножа. Якщо лезо легко доходить до середини коренеплоду, значить пора зливати воду. Прогрів вже готових овочів в каструлі на відкритому вогні дозволить випарувати залишки води.
час варіння картоплі залежить від розміру бульб. Зазвичай процес займає близько 25 хвилин. Прискорити його можна, використавши мікрохвильову піч, де картопля приготується за 10-12 хвилин. А ось скороварка тільки додасть клопоту з очікуванням випуску пари, а час, в кінцевому підсумку, знадобиться таке ж, як і при відварюванні в каструлі на плиті.
до речі, якщо ви варите картоплю для салату Олів'є , майте на увазі, що зручніше варити картоплю разом з морквою .