Перед тим як нарізати інгредієнти до салату Олів'є , їх необхідно підготувати. Найдовше для Олів'є готуються картопля і морква, але є спосіб спростити підготовку — зварити їх разом. Овочі можна варити як очищеними, так і в шкірці — але «мундир» зберігає вітаміни, до того ж овочі не розварюються і їх легше чистити, тому овочі воліють варити минаючи процес чищення.
картопля і морква варяться в однаковому режимі кипіння води, можна сміливо поміщати їх в одну каструлю і готувати одночасно. На відварювання картоплі окремо потрібно близько 20-25 хвилин. Час залежить від розміру бульб і від способу варіння. Так, якщо Олів'є «горить», то потрібно розрізати картоплю на 2-3 частини. Відварювання моркви займає приблизно 20-30 хвилин. Невеликі коренеплоди можуть стати м'якими і за 15 хвилин, тому слід контролювати процес, періодично перевіряючи готовність овочів за допомогою вилки.
як же варити моркву і картоплю разом? — дуже просто. Закип'ятити велику кількість води, а поки вона кипить помити овочі і оцінити їх розмір. Якщо морква велика, то кладіть її раніше картоплі хвилин на 15. А якщо картопля і морква приблизно однаково важать — і зваряться вони за один час. Можете просто проткнути виделкою овочі — якщо морква дається туго, а картоплю вже легко — виймайте картоплю, а морква залиште ще на 5-10 хвилин.