Грибники часто знаходять в лісі червиві маслюки. Зазвичай це вже старий гриб, в якому встигли відкласти яйця комарі або мухи. Через час з них з'являються личинки і поступово знищують свій «будинок».
однак не варто боятися отруєння червивими маслюками. Сильно червивий гриб буде трухлявим і ви його просто не допустите в їжу. Для їжі краще відбирати молоді або мінімально пошкоджені маслюки.
як вчинити з червивими грибами
якщо все ж червивий Маслюк потрапив в кошик, не поспішайте його викидати:
1. Акуратно ножиком видаліть пошкоджені місця.
2. Розріжте гриби навпіл і занурте в солону воду. Через 3 години черв'яки піднімуться на поверхню.
3. Якщо сильно поїдений Маслюк зрізаний в лісі, не викидайте. Наколи його на гілку ніжкою вниз. Так він не згниє, а висохне. Спори осиплються, і утворюється на цьому місці Нова грибниця.
4. Не турбуйтеся, якщо 1-2 черв'ячка залишаться всередині. У обсмажених або тушкованих маслюках вони зовсім непомітні. А ось готуючи
варені маслюки
, слід процідити бульйон, щоб черв'ячок не сплив ні у кого в тарілці.