Квіттін — це суміш пектину і консервантів у вигляді порошку. Квіттін добре допомагає, коли треба згустити багато варення, але консерванти переносять не всі. Наприклад, до складу квіттіна входить лактоза, але є навіть діагноз «непереносимість лактози», і значить всім з таким діагнозом таке варення буде шкідливо. Ще Квіттін містить лимонну кислоту в якості регулятора кислотності. Рідко, але на лимонну кислоту теж буває алергія. Способи отримання лимонної кислоти теж різняться, тому заготівля може змінити аромат. У будь-якому випадку, варення стане трохи кисліше.
підсумовуючи — там, де можна використовувати пектин, краще використовувати пектин . А якщо потрібна заготовка з мінімальним вмістом цукру, але підвищених збережених властивостей, при цьому немає реакції на лактозу і лимонну кислоту — то має сенс розглянути Квіттін. Застосовувати його просто: фрукти і ягоди викласти в каструлю і варити як зазвичай, а за 5 хвилин до кінця варіння додати Квіттін. Заявлені пропорції — на 1 кілограм фруктів і 1 кілограм цукру потрібно 20 грам квіттіна.