за традицією, на Великдень прийнято було готувати 40 різних страв — на честь 40 днів Великого посту. У наші дні мало хто дотримується цього правила, але всі прагнуть накрити до головного християнського свята багатий стіл. У 2019 році Великдень припадає на 28 квітня.
головне частування Великодня — Ритуальні страви:
- паска — здобний дріжджовий хліб з різними добавками (сухофрукти, горіхи);
- фарбовані яйця — символ відродження і нового життя. Для забарвлення краще застосовувати натуральні барвники;
- сирна паска — спресована солодка сирна маса пірамідальної форми, символ Голгофи.
Великий піст, що передує Великодню, має на увазі повне утримання від м'яса. Тому м'ясні страви є обов'язковим пунктом у великодньому меню. Найчастіше готують традиційне російське блюдо — холодець . Інші популярні продукти — буженина , різні ковбаси , Бігус , м'ясний рулет .
великодні страви завжди готувалися заздалегідь, через що гарячих страв на святковому столі практично не було. Зате холодні страви можуть бути в достатку: салати з м'ясом, куркою, грибами , риба , випічка , заливне , різні закуски і т.д. Але якщо дуже хочеться гарячого, його можна приготувати до свята, а перед подачею на стіл розігріти.