використовуючи одні і ті ж інгредієнти, можна отримати розсипчастий гарнір, коли крупинки добре відокремлюються одна від одної, або, так звану, «розмазню», пюре. У кожного варіанти свої переваги.
Продукт |
розсипчастий гарнір |
Каша-розмазня |
коментар |
Гречка |
Крупа і вода беруться 1 до 2. Час готування в середньому становить 20-25 хвилин. |
Крупа і вода – 1:3, окріп можна додавати в процесі варіння. Час - до 30-40 хвилин. |
«розмазня» легше засвоюється. Ідеально підходить для дитячої кухні, дієтичного раціону. |
Рис |
Крупа і вода – 1:2. Для деяких страв (суші, наприклад) — 1: 1,5. Час-12-15 хвилин. |
тут співвідношення & ndash; 1:2,5 або навіть 1: 3. Час - 20-25 хвилин. |
важливо дотримуватися не тільки пропорції, але і час. Смачний розсипчастий рис вийде, якщо варити його строго 12 хвилин в щільно закритій каструлі. При цьому 5 хвилин на сильному вогні, потім 7 хвилин – на слабкому, після чого дати постояти 15-20 хвилин, не піднімаючи кришку. |
Перловка |
на 1 склянку крупи – 3 склянки води або молока. Час & ndash; 4-5 годин. |
на 1 склянку крупи – 4 води або молока. Час & ndash; 5-6 годин. |
Секрет приготування тане в роті перловки – в її замочуванні в холодній воді на 10-12 годин. Причому тут теж важливі пропорції: на 1 склянку крупи -1 літр води. |
Пшенка |
Крупа: вода & ndash; 1: 2,5. Варити 20-25 хвилин. |
Крупа: вода & ndash; 1: 3. Варити 30-35 хвилин. |
консистенція готового блюда залежить від якості пшона. Крупа жовтого кольору дасть ніжну«розмазню », а більш оранжевого & ndash; розсипчасту кашу. |
Манка |
На 1 стакан манки – 5 води або молока. Загальний час-20 хвилин. |
на 1 склянку – 8 води або молока. Час & ndash; 5 хвилин. |
розсипчаста манна каша готується за особливою схемою. Спочатку підсушується на сухій сковороді, потім додається шматочок масла і вливається кипляче молоко, добре розмішується. Як тільки крупинки збільшаться, потрібно вимкнути вогонь і дати каші постояти під кришкою 10 хвилин. |
Горох |
1 до 3, час 60-90 хвилин. |
1 до 4, час 60-90 хвилин. |
Перед варінням горох замочити в холодній воді на 1 годину. Окремі сорти завжди розварюються в пюре. |