Якщо ви придбали згущене молоко на розлив або в м'якій упаковці, а потім захотіли зварити варенку, звичайні правила варіння згущеного молока в жерстяній банці вам не підійдуть. Дуже важливо не допустити високої температури і пригорання. Для цього зваримо її, використовуючи звичайну скляну банку. Беремо каструлю, на її дно кладемо металеву підставку, тарілку або складене кухонний рушник, щоб скло точно не лопнуло і згущене молоко не підгоріла. Згущене молоко в банку треба налити так, щоб вода була вище рівня налитої згущеного молока, ну і нижче краю банки, щоб кипляча вода не заливалася в згущене молоко. Каструля повинна бути досить високою.
на банку зверху кладемо кришку, трохи більшого розміру — або перевернувши. Виставляємо середній вогонь і після закипання зменшуємо. Вариться згущене молоко від 1,5 до 2,5 годин. Стежимо за рівнем води в каструлі, він повинен бути достатнім протягом усього часу варіння, при необхідності доливайте відразу гарячу воду, щоб скло від перепаду тиску не тріснуло. Готова варенка повинна стати темною, густий і дуже смачною. Якщо згущене молоко потемніла, але не стала густою — значить, до складу згущеного молока входять неякісні молоко і цукор, або виробник доповнив рецепт рослинними оліями. Таку згущене молоко найкраще згустити — або зварити заново тієї, яка точно загусне.