Основа успішного холодцю — терпіння. Спочатку ви довго чекаєте, поки холодець звариться — 4-6 годин, а холодець з дичини все 7. Потім холодець потрібно остудити — і для цього теж потрібен час, мінімум півгодини, якщо поспішаєте. Потім холодець потрібно розібрати, і для цього потрібно нехила посидючість. Але і в кінці, коли холодець розібраний і розлитий по формах, йому теж потрібен час — щоб охолонути і застигнути.
скільки застигає холодець, залежить від концентрації колагену в бульйоні. Простими словами: чим густіше холодець і чим більше м'ясо багате природним желатином, тим менший час йому потрібно для застигання. Вже через пару годин хороший холодець застигне ,дієтичний — через 4-5 годин. А ось якщо через 6 годин холодець рідкий і навіть в холодильнику не твердне — його потрібно доварювати або згустити желатином . На балконі холодець застигне швидше & 8212 ;але враховуйте, що, скажімо, за ніч при таких умовах холодець замерзне.