час читання —3 хв.
такий фактор, як правильна кількість води, вкрай важливо, щоб макарони повністю розм'якшилися і вийшли м'якими.
- спагетті і тонкі довгі макарони сильно збільшуються в розмірі, а тому варяться в такій кількості води, щоб вода з запасом 4-5 сантиметрів покрила макарони при їх повному зануренні у воду. Якщо каструля виявиться занадто малого діаметру, просто розламайте спагетті навпіл, ну або продавите їх лопаткою в каструлю, і активно перемішайте. Ну або запасіться спеціальною каструлею — малого діаметру, але дуже глибокою.
- Метелики та інші плоско-фігурні макарони вимагають більше води — вони варяться довше і сильніше збільшуються в обсязі через химерної форми. Скажімо, на півпакета метеликів (це 200-250 грам) потрібно не менше 3 літрів води.
- ріжки, трубочки і інші крупно-фігурні макарони вимагають води найбільше — на 200 грам таких макаронів потрібно мінімум 3 літри води. При варінні вони істотно збільшуються в обсязі.
Якщо налити води менше необхідного , макарони виваряться з води і зваряться в повному обсязі. Реліще вийде не апетитне: половина макаронів зварилася, а тут і там видніються темні непроварені ділянки, які до всього іншого залишилися твердими. До того ж, з імовірністю 99% такі макарони злипнуться.