буряк — найсуворіший для початківця кулінара овоч. Буряк можна варити і 20 хвилин, і цілу годину — в залежності від віку і розміру овоча. Але все спрощується, якщо просто натерти буряк на крупній тертці — час варіння зменшується до 15 хвилин. Причому, 15 хвилин буде варитися і велика буряк, і маленька, і стара, і молода. Не хвилюйтеся, буряк не настільки ніжна, щоб розчинитися у воді — вона так і залишиться тонкою стружкою, навіть будучи повністю звареної.
логічно, що тертий буряк зручно використовувати в супі (в тому числі, в холоднике і борще ), тільки смачніше спочатку її прогріти разом з іншими продуктами засмажкою на олії, а потім вже додавати в суп. Тертий буряк через хрусткої структури іноді додають в салати зовсім без варіння.