⏰ як солити страви? - Наочна таблиця

Як солити страви

10:00
час читання —5   хв.

всім відомо, що додавання солі в кулінарії — особливий етап, який в залежності від бажаного результату може змінювати свою пріоритетність. Загальне правило — трохи солі (на літр бульйону 0,5 чайної ложки) слід додати на початку варіння — і досолити за смаком в кінці варіння.

Блюдо коли додавати сіль пояснення
холодець трохи солі додати на початку, щоб точно холодець ні прісним. холодець при варінні википає і концентрація солі збільшується. Тому важливо на початку варіння лише трохи підсолити холодець — а досолити в самому кінці перед розливанням по формах.
Борщ злегка підсолити воду на початку, і при необхідності в кінці. Борщ солодкий через буряк і моркву, і саме для підкреслення солодощі додають сіль. Якщо сіль не додати, солодкий смак буде не таким яскравим. Разом з тим дуже важливо не пересолити блюдо.
розсольник залежно від концентрації огіркового розсолу, можливо, не доведеться додавати зовсім. в розсольник додаються солоні огірки і розсіл — з ними сіль може взагалі не знадобитися. Для органічного смаку спробуйте розсіл і, якщо він в міру солоний, додайте на початку варіння трохи солі — і в самому кінці, після додавання огірків і розсолу, досоліть за смаком при необхідності.
Суп курячий 30 грам (1 столова ложка) на каструлю 3 літри на початку варіння
Суп рибний 20 грам (1 столова ложка без гірки) на каструлю 3 літри на початку варіння (через 5 хвилин після зняття піни)
Суп грибний 30 грам (1 столова ложка) на 5 літрів супу в кінці варіння (за кілька хвилин до готовності)
інші супи трохи солі додати на початку варіння — і досолити за смаком в кінці. залежно від використовуваних продуктів сіль може нівелюватися морквою, буряком, томатами, або посилюватися капустою, соєвим соусом, солоними огірками, копченим м'ясом і т.д. залежно від цього, блюдо краще пробувати і досолювати за 10 хвилин до загальної готовності супу.
салати трохи солі враховуйте сіль, що міститься в інших інгредієнтах салату: оливки, мариновані і солоні огірки, майонез (особливо для Олів'є ), соуси і заправки можуть містити стільки солі, що салат не буде потрібно солити зовсім.
котлети м'ясні 20 грам (2 чайних ложки) на 1 кілограм фаршу при замішуванні фаршу. Враховуйте, що після обсмажування котлети вже не досолити.
рибні котлети 15 грам (1,5 чайних ложки) на 1 кілограм рибного фаршу або філе риби без шкіри і кісток при замішуванні фаршу
Гречка 10 грам (1 чайна ложка) на склянку сирої гречки до початку варіння (перед варінням крупи). Якщо вариться молочна гречана каша, то солі потрібно зовсім небагато.
Рис 15 грам (1,5 чайна ложка) на 1 склянку рису Рис солять на початку варіння, щоб сіль точно встигла розійтися і рис не був прісним. Що важливо, іноді рис потрібен прісним для салатів і начинок — враховуйте це.
Каша пшоняна для каші 1 чайна ложка на склянку пшенки. На гарнір 5 грам (0,5 Чайних ложки) на 1 склянку пшона до початку варіння, в залежності від результату (на гарнір вариться пшоно або для солодкої каші) кількість солі буде відрізнятися в рази
Каша перлова 10 грам (1 чайна ложка) на 1 кілограм крупи звичайну крупу солять після варіння — сіль має властивість жестить продукти, і для такої важко розварюється крупи це може виявитися критичним. А якщо каша вже оброблена (в варильних пакетиках), її можна сміливо солити перед варінням.
Горох, квасоля 10 грам (1 чайна ложка) на 1 кілограм в кінці варіння (коли стануть м'якими)
дріжджове тісто для пирогів 12 г (1 чайна ложка з гіркою) на 1 кілограм борошна при замішуванні тіста (разом з борошном)
дріжджове тісто для млинців / оладок 15 грам (1,5 чайних ложки) на 1 кілограм борошна при замішуванні тіста (разом з борошном)
овочі варені (крім картоплі) 10 грам (1 чайна ложка) на 1 кілограм на початку варіння
картопля варена (в мундирі і очищений) 20 грам (2 чайних ложки) на 1 кілограм на початку варіння. Так, картоплю потрібно солити навіть якщо вона вариться в мундирі. Після варіння будь-яку картоплю потрібно буде досолити, але посоленная на початку варіння з набагато меншою ймовірністю розвалиться на частини.
макаронні вироби 10 грам (1 чайна ложка) на 1 літр води на початку варіння перед закладкою в каструлю макаронів
пельмені, вареники 5 грам (1,5 чайних ложки) на 1 літр води після закипання води. Солити потрібно будь-які пельмені, навіть якщо в складі вказана сіль, адже пельменний бульйон теж годиться в їжу.

у кулінарних книгах не завжди вказано точну кількість солі, необхідне для приготування. Найчастіше в рецепті зустрічається згадка про сіль або фраза «сіль за смаком». При недостатньому досвіді важко визначити, скільки її потрібно, а зайва сіль може абсолютно зіпсувати страву.

можна розрахувати приблизну кількість солі, виходячи з сумарної ваги інгредієнтів страви. Воно повинно становити 9 г на кожні 1000 г, що відповідає фізіологічній нормі вмісту солі в організмі людини.

можна також керуватися загальними правилами. Так, при варінні супів або овочів рекомендується додавати 10 грам (1 чайна ложка) солі на кожен літр води. М'ясо вже містить деяку кількість солі, тому його солять менше, ніж птицю або рибу. Якщо овочі варять не для гарніру, а для салату, солити їх небажано, особливо при використанні готового майонезу — в ньому багато солі. Інші готові напівфабрикати (пельмені і т.д.) теж містять сіль, тому в процесі приготування її додають в мінімальній кількості. Пробувати блюдо на сіль краще не більше двох разів, інакше відчуття смаку притупляється. З обережністю потрібно солити при використанні дуже солоних інгредієнтів — квашеної капусти, солоних огірків, соєвого соусу або місо.

смак у всіх різний, проте вживати в їжу занадто багато солоної їжі шкідливо. Не варто перевищувати рекомендовану добову норму споживання солі. Особливо це відноситься до дітей, підлітків і людей, яким протипоказані солоні продукти.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?