залежалася і стала м'якою буряк можна спокійно застосовувати для приготування страв. Достатньо лише зрізати розм'яклі частини разом з шкіркою. Втрата овочем органолептичних властивостей не несе ніякої небезпеки для здоров'я і практично ніяк не позначається на смакових якостях. Однак, якщо на коренеплоді з'явилася цвіль зовні або зсередини, краще не ризикувати і відправити зіпсований овоч у відро для сміття. Така буряк не принесе шкоди здоров'ю, але і користь буде настільки мала, що краще не витрачати час на підготовку.
М'який буряк рекомендується очистити, потім варити в пакеті або запікати в духовці і лише потім відправляти в блюдо. Можна обробляти її і в сирому вигляді, проте пропускати через тертку вже буде досить важко через м'якість.