час читання —3 хв.
ми настільки звикли до того, що борщ має природний насичено-червоний колір, що навіть не замислюємося, якими засобами це досягається. Тому початківці господині, якщо варять свій перший борщ з натхнення, нерідко застаються зненацька, адже якщо не врахувати нюансів рецептури, борщ буде бляклим, а буряк в ньому віддавати сірим кольором. Буряк в борщі втрачає колір (блідне) з єдиної причини: буряковий сік при варінні залишає буряк, переходячи в бульйон. Щоб цього уникнути, існує цілий арсенал способів, об'єднаних 1 принципом: на овоч впливає кислота, що стримує і підсилює його колір.
- оцет — столову ложку 9% влити в тушкований буряк перед додаванням її в повністю готовий борщ, довести до кипіння і вимкнути
- Томатна паста, що містить оцет — принцип той же
- Квас — згасити буряк в квасі
- цукор — пара чайних ложок на 5 літрів борщу
- лимонний сік — від 1/3 плоду або чайна ложка лимонної кислоти
- помідори (покислее) — у них теж міститься потрібна кислота