⏰ як варити заготовку березового соку на зиму - рецепт і різні способи зробити заготовку в банках

Як зробити заготовку березового соку?

15:00
Березовий сік готувати 6-7 годин, з них варіння без кипіння води 15 хвилин.

Як зробити заготовку березового соку

Продукти
березовий сік — 1 літр
цукор — 50-125 грам (5 столових ложок з гіркою)
лимонна кислота — 5 грам

Як варити березовий сік
1. Влити сік в банку, додати цукор.
2. Каструлю висотою не менше банки вистелити рушником.
3. Поставити на рушник банку з соком і залити водою: рівень води в каструлі повинен бути таким же, як і в банку (щоб уникнути лопання).
4. Нещільно прикрити сік кришкою.
5. Закип'ятити воду в каструлі на слабкому вогні.
6. Тримати банку в киплячій воді 15 хвилин — сік повинен дати пар, але не кипіти.
7. Щільно закрити банку кришкою, остудити і вийняти з води.
ваш березовий сік зварений!

як варити березовий сік

продукти
березовий сік — 3 літри

Як варити березовий сік
1. У каструлю налити 1 літр березового соку і поставити на тихий вогонь.
2. Коли сік увариться дві третини і придбає консистенцію рідкого меду, влити ще літр соку; знову уварити сік, потім додати останню частину соку і знову уварити.
3. При варінні березового соку утворюється піна — її необхідно знімати.

Примітка
при варінні березового соку можна скористатися сахаромером. Якщо сахаромер визначає вміст цукру у вареному березовому соку 60-70%, значить, березовий сироп готовий. Перед закруткою, пропустити сироп через подвійну марлю і розлити по пляшках. Зберігати березовий сироп в прохолодному місці до 2 років. Подавати березовий сік можна, розбавивши водою, іншими соками або морсами.

Фкуснофакти

Сезон збору березового соку — кожної весни, з кінця березня по кінець квітня. Показник готовності беріз до збору соку — набухання (але не розпускання) бруньок. Щоб точно переконатися в тому, що можна готувати інструменти для збору, можна проткнути березову кору на 5 сантиметрів углиб — повинна з'явитися крапелька соку.

— для смачного соку необхідно правильно підібрати місце росту дерев . Збирати березовий сік покладається в перевірених місцях, чистих, далеко від міст і доріг. Молоді дерева не годяться для збору соку —вони занадто тонкі для свердління і занадто « зелені» для насичення пиття смаком і поживними речовинами.

— щоб зібрати березовий сік, необхідно зробити отвір 5-10 мм в Березі глибиною 3-4 сантиметри. Висота отвору — 30-40 сантиметрів від землі. В ідеалі просвердлити дерево. В крайньому випадку використовувати сокиру, але враховуйте, що дерево може загинути, а ось свердло заживе практично без побічних ефектів. Можна використовувати і довгий цвях. Свердлити березу слід або вглиб, або трохи в бік, щоб зібрати відразу кілька сокових «вен».

— як трубочки можна використовувати звичайні довгі трубочки для напоїв «куточком» або гумові трубочки від крапельниці. Важливо, щоб трубочки були по радіусу Свердла. Всі засоби добування соку повинні бути заздалегідь продезінфіковані. Після того, як зроблені отвори, в кожне вкласти і злегка втиснути трубочку. Трубочку направити в пляшку і пляшку закріпити за допомогою скотча або мотузки. Щоб сік набирався швидше, використовуйте дерева діаметром від 30 см — тоді можна зробити 2-3 отвори поруч і трубочки з усіх направити в 1 банку.

— щоб захистити сік від дощу, сміття і комах, можна зробити отвір в пластиковій бутлі і вставити трубочку прямо в цей отвір, тоді пляшку кришкою закручувати нещільно, щоб виходило повітря. Для скляних банок можна використовувати капронові кришки, їх теж зручно свердлити.

— хороша береза за 10-15 хвилин дасть 1 літр соку.

— якщо в якості інструменту для отвору використовується цвях, краще забивати його пассатижами, а не молотком. По-перше, пасатижами цвях можна видалити, а по-друге Пасатижі легше. Бутлі краще брати пластикові.

— кращий час для початку збору соку — день і ранній вечір.

— слід заздалегідь зазначити собі схему дерев, з яких збирається сік. Якщо ви забудете видалити інструменти збору соку з берези, вона неминуче загине.

— щоб зменшити наслідки рани на березі, можна забити в отвір дерев'яну пробку або закласти віск.

— зберігати свіжий березовий сік можна 1-2 дня в холодильнику.

— після збору соку його необхідно процідити, щоб видалити лісове сміття і комах.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?