Перловка — дивно розварюється крупа. Сама розварюється з усіх круп, вона збільшується з 1 склянки в 5,5-6, якщо дотримати правила замочування і пропорції. Складність в тому, що перловка навіть при дотриманні часу і правил варіння не припиняє вбирати воду, тому в супи її треба додавати з більшою обережністю. Саме перловка може зробити розсольник трудноперемешіваемой кашею, тому новачкам в кулінарії навіть рекомендують замінювати її рисом. Враховуйте, що в суп перловку кладуть з розрахунку 1 ложка на літр каструлі, ну максимум ця ложка може бути з гіркою. Приклад, якщо класти перловку в суп як рис: півсклянки сухої перловки — це багато, тільки замочування з неї зробить цілий стакан, а подальша варіння — мінімум 3 склянки, або 700 грам.
Все це ми пишемо про замочену перловку. Ну а що ж буде, якщо не замочувати її, а відразу покласти в суп? — Незамочена перловка більш небезпечна, оскільки на початку варіння вам буде здаватися, що її небагато, а відкривши каструлю супу на наступний день, ви побачите, що перловка повністю ввібрала в себе суповий бульйон. Аналогічно і з приготуванням гарніру: ви додасте на 1 склянку перловки класичні 4 склянки води або, врахувавши те що перловка не замочувати, 5-6 склянок води, але це дуже мало для перловки — швидше за все вона пригорить, а якщо води буде додано з великим запасом — вбере її всю, перетворившись в кашу.