залежно від соковитості і сорту ягід, а так само від якості і кількості цукру, з 1 кілограма полуниці вийде 1-1,2 літра варення. Погодьтеся, математика не дуже прозора, але якщо порахувати правильно, все зійдеться. По-перше, після покупки полуницю потрібно почистити від хвостиків — вже піде близько 30 грам. Полуниця не буває ідеальною, тому пару ягід (близько 30 грам) доведеться викинути. Полуницю після чистки надовго засипають цукром — а це значить, що ще близько 20 грам випарується з вологою. Під час варіння полуниця обов'язково зменшується в розмірах, уварюється приблизно на 30%. І навіть з огляду на, що на кілограм полуниці кладеться кілограм цукру, обсяг від цього сильно не збільшується — полуничне варення лише стає трохи густіше. Якщо ж відступити від стандартних пропорцій 1 кілограм ягід : 1 кілограм цукру і зменшити норму цукру, то в літрах вийде ще менше варення.
інша справа — вага. 1,2 літра полуничного варення — це приблизно 1,5 кілограма готового продукту.