Гречка підгорає при варінні, якщо не дотримано час варіння або невірні пропорції води і гречки (занадто мало води. Видалити з неї запах гару за допомогою таких дій:
у пригоріла гречку можна додати ароматну підливу, приготовлену з додаванням прянощів, до яких відносяться: часник, коріандр, кріп, перець, кінза або прованські трави.
можна посмажити на сковороді, наприклад, салямі або копчену ковбасу, потім додати в підгорілу гречку. Копчений присмак ковбас заглушить запах гару в каші.
перекласти незгорілу частина каші, до пригару, в іншу чистий посуд і охолодити гречку в ємності з холодною водою. У каструлю з пригаром налити води і залишити відмочуватися.
можна також підгорілу гречку відкинути на друшляк і промити під холодною водою, потім помістити її в нову каструлю, залити водою і трохи прокип'ятити.
згорілу гречку можна просто викинути, взяти іншу — і зварити гречку за всіма правилами.