Як варити чатні з яблук
продукти
яблука — 1 кілограм
перець гострий свіжий (Чилі) — 1 штука
Лимон — 1/4 частина
Масло рослинне — 2 столові ложки
часник — 4 зубчики
гірчиця в насінні — 2 чайні ложки
цукор — 2 столові ложки
сіль — за смаком
мускатний горіх, кмин, каррі, аніс — за смаком
підготовка продуктів
1. Яблука вимити, очистити від шкірки, видалити серцевину і кожне яблуко нарізати на 6-8 частин в залежності від величини яблука.
2. Часточки яблук викласти в глибоку миску, скропити соком чверті лимона, посипати 2 столовими ложками цукру і залишити до моменту пускання соку.
3. Приготувати гарам масалу, для чого підігріти в сковороді 2 столові ложки рослинної олії.
4. У розтоплене масло додати приправи: мускатний горіх, кмин, каррі, аніс і будь-які інші приправи за смаком.
5. Томити гарам масалу на середньому вогні 2 хвилини.
6. Очистити 4 зубчики часнику, вимити і пропустити через чеснокодавку.
7. Вимити 1 перець чилі і дрібно нарізати.
Як приготувати чатні
1. У розігріту товстостінну каструлю викласти нарізаний чилі, яблука і гарам масалу.
2. Суміш посолити, долити 4 столові ложки води і варити на повільному вогні, помішуючи, 50 хвилин.
3. Викласти в чатні нарізаний часник і томити на вогні ще 10 хвилин.
Фкуснофакти
— чатні — це Індійські приправи, що відтіняють смак основного блюда.
— набір спецій для чатні називається гарам масала і в його склад входить будь-яка комбінація пряних спецій: аніс, імбир, сушений базилік, каррі, куркума, кмин, мускатний горіх та інші.
— чатні по консистенції схожі на повидло і подаються до м'яса і птиці в невеликих розетках.
— чатні можна готувати з фруктів і овочів, комбінувати їх кислоту і солодкість.
— чатні можна заготовлювати на зиму. Для цього до них необхідно додати 4 столові ложки оцту, вмістом кислоти як мінімум 5%, перемішати і залити ними підготовлені до закачування банки. Банки закатати.
— вартість продуктів для приготування чатні з яблук на нашу рецептом — 60 грн. (в середньому в Києві на Червень 2020 року).
— калорійність чатні з яблук — 237 ккал/100 грам.