Як варити брусничний соус
Продукти
Брусниця — 300 грам
цукор — півсклянки
Вода — 500 мілілітрів
виноградний сік — 50 мілілітрів
кориця — щіпка
картопляний крохмаль — 5 грам
Як зварити брусничний соус на зиму
1. Заморожені ягоди залишити на 30 хвилин розморожуватися при кімнатній температурі, свіжі відразу обробляти.
2. Покласти розморожені або свіжі ягоди брусниці в друшляк, промити під слабкою проточною прохолодною водою, дати рідини стекти.
3. Налити в каструлю 2 літри свіжої води, покласти брусницю, помістити на середній вогонь, дочекатися закипання.
4. Прибрати каструлю з брусницею з конфорки, залишити під закритою кришкою потомитися 10 хвилин.
5. Дістати ягоди з відвару, більшу частину відвару вилити, залишивши в каструлі тільки чверть від загального обсягу.
6. Брусницю злегка остудити, протерти в пюре через марлю або сито, покласти його в каструлю з рештою відваром, всипати цукор, корицю, змішати.
7. Помістити каструлю з соусом на тихий вогонь, потримати на плиті 7-10 хвилин після закипання до загустіння.
8. У мисці розвести картопляний крохмаль в 500 мілілітрах холодної води.
9. Влити в соус виноградний сік, перемішати, потримати на вогні пару хвилин і додати розведений крохмаль, перемішати, накрити кришкою, дочекатися кипіння, прибрати з конфорки.
10. Влити брусничний соус в стерилізовані банки, закрити герметичними кришками, зберігати в прохолодному місці.
швидкий брусничний соус з цибулею
продукти
Брусниця — 1 кілограм
ріпчаста цибуля — 1 голова
рослинна олія — 50 грам
Мед — чайна ложка
цукор — 2 чайної ложки
Лимон — 1 штука
Як приготувати швидкий брусничний соус з цибулею
1. Брусницю вимити в друшляку під слабкою проточною водою (якщо використовується ягода зі своєї ділянки, то при належному догляді її можна не мити).
2. Ріпчасту цибулю почистити, нарізати на дрібні квадратики.
3. У товстостінну каструлю влити рослинне масло, розігрівати на середньому вогні 2 хвилини.
4. Обсмажувати ріпчасту цибулю 5 хвилин.
5. Додати до смаженої цибулі брусницю, цукор, змішати, варити 10 хвилин.
6. Лимон вимити, обтерти об тертку цедру з усіх боків.
7. Покласти в соус мед, цедру лимона, варити 10 хвилин, заважаючи, поки не утвориться однорідна маса густотою як рідка сметана.
8. Готовий соус остудити, зберігати в холодильнику в банках або накритою ємності.
швидкий брусничний соус з апельсином
продукти
Брусниця — 400 грам
брусничний сік — 500 мілілітрів
Апельсин — половинка
виноградний сік — 100 грам
кориця — щіпка
Мед — 2 столові ложки
як зварити швидкий брусничний соус з апельсином
1. Брусницю покласти в друшляк, вимити під слабкою проточною водою.
2. У каструлю налити брусничний сік і покласти брусницю, на середньому вогні довести до закипання.
3. Половинку апельсина очистити від цедри, з м'якоті вичавити сік.
4. У каструлю з брусницею додати сік апельсина і покласти цільну шкірку апельсина, мед, корицю, влити виноградний сік.
5. Дочекатися повторного закипання брусничного соусу, накрити кришкою і тримати 10 хвилин на слабкому вогні.
зберігати соус 2 доби в холодильнику.
Фкуснофакти
— Рецепт брусничного соусу до м'яса на зиму схожий на рецепт джему, але джем роблять набагато солодше. Щоб приготувати несолодкий соус до м'яса, краще використовувати швидкі рецепти.
— брусничний соус поєднується з червоним м'ясом, особливо — зі свининою.
— з спецій в брусничний соус додають корицю, цедру лимона або апельсина.