Як готувати соус Гамадарі
продукти
Паста з арахісу — 4 столові ложки (100 грам)
Вода — три чверті склянки
соус соєвий — чверть склянки
оцет виноградний — 3 чайні ложки
насіння кунжуту — 3 чайні ложки
Масло кунжутне — 3 чайні ложки
приготування соусу
1. У сотейник покласти: 3 столові ложки води і 4 столові ложки арахісової пасти. Розмішавши.
2. Нагрівати сотейник на маленькому вогні, помішувати і невеликими порціями (по столовій ложці) підливати воду. Важливо: вміст сотейника не повинно кипіти — тільки прогріватися.
3. При отриманні однорідної маси середньої густоти варіння припинити.
4. У сотейник додати: чверть склянки соєвого соусу, кунжутне масло, яблучний оцет. Перемішати інгредієнти до однорідності.
5. Соус охолодити півгодини. Посипати насінням кунжуту (смаженими).
Фкуснофакти
— Гамадари — японський соус. В даному рецепті міцукан (рисовий оцет) замінений на виноградний. У соус додають часник. На вказану кількість продуктів буде досить взяти 2 зубці, які потрібно подрібнити в пюре і залити столовою ложкою киплячого рослинного масла, потім прогріти кілька секунд і потім додати в соус.
— горіховий соус Гамадарі традиційно подають до салатів з морських водоростей.
— за старих часів для Гамадарі використовувалися горіхи, підсмажені і перемелені горіхи кешью. Сьогодні популярний варіант з арахісовим маслом. При його відсутності беруться підсмажений арахіс і ядра волоських горіхів (в рівних кількостях) і розтираються товкачем в ступці до пастоподібного стану.
— домашній Гамадарі хороший свіжим. Постоявши добу в холодильнику, соус стає рідким, смакові акценти зміщуються. Рекомендується готувати рівно стільки, скільки потрібно для заправки салату. Даний рецепт розрахований на 4 порції.
— калорійність Гамадарі дуже висока — 473 ккал на 100 грамів продукту.