⏰ як варити реліш, до чого подавати, які продукти потрібні, скільки потрібно варити в каструлі

Скільки варити реліш?

10:00
Залежно від рецептури і складу продуктів, реліш готувати 10-30 хвилин.

Як варити реліш з огірків

продукти
свіжі або мариновані огірки — 1 кілограм
Вода — 1 стакан об'ємом 250 мілілітрів
оцет 9% — 50 мілілітрів
сіль — 1 чайна ложка
цукор — 120-150 грам (в залежності від солодощі огірків)
Гірчиця звичайна — 6 чайних ложок
борошно — 50 грам

Як зробити простий реліш
1. Якщо огірки свіжі — вимити їх і очистити від шкірки. Якщо огірки мариновані — злегка віджати їх від маринаду.
2. Якщо огірки свіжі, дрібно нарізати їх, викласти в миску, додати половину чайної ложки солі, перемішати і залишити на півгодини для стікання рідини (рідина не виливати).
3. У каструлю викласти дрібно нарубані свіжі або мариновані огірки, поставити на середній вогонь.
4. Викласти в огірки сіль, що залишилася, 120-150 грам цукру і уварювати при постійному помішуванні 10 хвилин.
5. Борошно розчинити в 0,1 літра злитої рідини, влити до огірків.
6. Покласти гірчицю, влити оцет, розмішати і варити ще 10 хвилин.
7. Банки і кришки простерилізувати, налити в банки зварений реліш, закрутити і перевернути до охолодження.

як варити реліш із зелених помідорів

продукти
на 1 літр готової закуски
зелені помідори — 7 великих
болгарський перець солодкий і соковитий — 2 штуки, можна різних кольорів
винний оцет — 1/5 склянки
насіння гірчиці — 1 чайна ложка
селера (насіння) — 1 чайна ложка
ріпчаста цибуля — 2 голови
сіль — 2 чайних ложки
цукор — 0,5 - 1 склянка за смаком

Як зробити реліш із зелених помідорів
1. Зелені помідори вимити, шкірку не зчищати, вирізати грубе підставу плодоніжки, нарізати кубиками стороною 1 сантиметр, посипати 1 чайною ложкою солі і перемішати.
2. Викласти томатну нарізку в друшляк, вистелений марлею, або велике сито, дати стекти зайвій волозі протягом 1,5 годин.
3. Болгарський перець (блюдо вийде особливо барвистим, якщо взяти червоний, помаранчевий або жовтий перець; звичайний баштанної перець не підійде) сполоснути і очистити від плодоніжки і насіння, нарізати кубиками стороною 0,5 сантиметра.
4. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння і крупно нарубати.
5. У каструлю викласти рубані помідори і болгарські перці, додати всі спеції і добавки.
6. Довести майбутній реліш до кипіння і варити 30 хвилин на тихому вогні при акуратному помішуванні — шматочки овочів не повинні розваритися.
7. У простерилізовані банки по плечики влити киплячий реліш, закрутити кип'яченими кришками.

Фкуснофакти

— Реліш — це різновид соусу, при цьому в інгредієнтах обов'язково присутні мариновані або свіжі дрібно рубані овочі та/або фрукти. Реліші мають індійське коріння, європейці і потім американці здивувалися різноманітності текстур і смаків релішів. Зараз блюдо поширене в усьому світі. Додатковою особливістю релішів вважається подрібнення овочів — вони ні в якому разі не подрібнюються в пасту, а рубаються на відмінні шматочки.

—хоча в Україні назва « реліш» поки не володіє широкою популярністю, всі, хто хоч раз пробував класичний хот-дог, знайомі з цією стравою: суміш з дрібно нарубаними маринованими огірками — і є реліш. Реліші, як правило, поєднуються з сосисками (в т.ч. в тесті), їх можна додавати в саморобні бургери, до гарнірів, риби, котлет і нежирного м'яса, а також просто на крекері або хлібі.

— Назва « реліш»з англійської означає « закуска», « задоволення».

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?