Як зробити соус сальса
продукти
на 0,5 літра
помідори — 1 кілограм
ріпчаста цибуля — 1 велика голова
часник — 5 зубців
перець гострий червоний — 1 штука свіжого або 1 чайна ложка сушеного
кінза — 1 пучок
лимонний сік — від 1 лимона
сіль — 1 столова ложка без гірки
чорний перець мелений — за смаком
Як варити соус сальса
1. Помідори вимити, вирізати плодоніжки, щедро обдати окропом, зняти шкірку.
2. Нарізати помідори кубиками стороною 1 сантиметр і викласти в каструлю.
3. Ріпчасту цибулю очистити від шкірки, дрібно нарубати, трохи пом'яти руками і додати до помідорів.
4. Перець вимити, акуратно очистити від насіння і дрібно нарубати, додати в каструлю.
5. Часник очистити від шкірки і дрібно нарубати.
6. Додати сіль і чорний мелений перець, перемішати суміш.
7. Кінзу помити, обсушити струшуванням над раковиною, і нарізувати.
8. Каструлю з соусом поставити на вогонь і варити 20-30 хвилин до бажаної консистенції.
9. Видавити в майбутній соус цитрусовий сік.
10. Уварювати соус ще 10 хвилин, потім остудити і подавати до столу.
Фкуснофакти
Соус сальса прийшов до нас з Мексики. Особливість соусу сальси — один інгредієнт повинен бути з солодкістю, інший — з гостротою. У загальноприйнятому (в Україні) вигляді це помідори і перець, однак на Батьківщині соусу сальси використовуються і більш оригінальні поєднання. Фейхоа і цибулю, наприклад.
В класичної варіації приготування сальси соус саме вариться, щоб стати гущі. Однак в Україні, як правило, продукти соусу можна просто перемішати. Соус сальса буде більш насиченим, якщо настояти його після варіння протягом 1 години в холодильнику.
швидко охолодити соус можна, поставивши банку з соусом в каструлю або раковину, наповнену холодною водою. подається соус сальса до чіпсів, картоплі фрі, тортильям, кесадільям.
якщо соус сальса готується на зиму, то необхідно за 1 хвилину до закінчення приготування додати в нього чверть склянки 9% оцту і після варіння відразу розлити його по гарячих стерилізованих банках.
для приготування сальси необхідно відібрати соковиті щільні м'ясисті помідори.
кінзу в рецепті соусу можна замінити на петрушку.
якщо помідори мають тонку ніжну шкірку, її можна не знімати — але при варінні соусу, якщо хочеться отримати м'який соус, рекомендується подрібнити соус блендером.
крім варіння, овочі для соусу можна цілком запекти в духовці — слід тримати їх на деку, встеленому пекарської папером, запікати 20 хвилин при температурі 180 градусів.
калорійність соусу сальса — близько 150 ккал/100 грам.