Як приготувати еспаньоль
продукти
бульйон м'ясний
(свинячий або яловичий) — 1 літр
борошно — 50 грам
вершкове масло — 50 грам
рослинна олія — 20 грам
Томат-паста або кетчуп без добавок — 30 грам
морква — 3 штуки
ріпчаста цибуля — 3 голови
Зелень на вибір — за смаком
Як варити соус еспаньоль
1. Приготувати основу соусу — розтопити вершкове масло на сковорідці з товстим дном, всипати борошно.
2. Постійно помішуючи, обсмажити суміш 2 хвилини, поки не почне темніти.
3. Розвести в бульйоні томатну пасту (кетчуп) і вилити до суміші.
4. Бульйон вливати акуратно, порціями, щоб не розбризкувався.
5. Поставити кип'ятити майбутній соус (в цій же сковорідці або каструльці) на тихий вогонь.
6. Помити, почистити моркву і цибулю. Цибулю дрібно нашаткувати, моркву потерти на крупній тертці.
7. Пасерувати овочі на рослинній олії до м'якості, готовими перекласти їх в соус.
8. Варити еспаньоль 4 години на тихому вогні, час від часу прибирати пінку і крапельки жиру.
Фкуснофакти
— зручно варити відразу багато еспаньоля і заморозити в маленьких пакетах — використовувати можна як готовий соус або основу для подальшої творчості.
— вважається, що назва соус придбав завдяки іспанським помідорів, значно поліпшив смак звичного соусу на святкуванні одруження Людовика XIII C Анною Австрійської. Сучасники додають томатну пасту або кетчуп.
— найкраще поєднується еспаньоль зі стравами з м'яса — баранини, яловичини, свинини, а також шинкою, беконом і шашликом.
— додатково при варінні соусу еспаньоль можна додати в каструлю подрібнену зелень.