Як варити морне
продукти
яєчний жовток — 2 штуки
сир тертий (« Емменталь», « Ярлсберг» або будь-який твердий сир) & 8212 ;100 грам
вершки жирністю більше 20% — 4 столові ложки
Молоко — 1,5 склянки об'ємом 250 мілілітрів
борошно — 3 столові ложки
Масло вершкове — 4 столові ложки
мелений мускатний горіх — за смаком
солодка паприка — за смаком
сіль — щіпка
приготування соусу морне
1. У невеликому посуді, сотейнику або сковорідці з товстим дном розтопити на мінімальному вогні вершкове масло.
2. Потихеньку всипати борошно і заважати 2 хвилини.
3. Як тільки суміш придбає золотистий відтінок, 3-4 порціями влити молоко, весь час помішувати, щоб не згорнулися грудочки.
4. Варити 5 хвилин, потім всипати мускатний горіх, паприку і сіль.
5. Якщо грудочки все-таки вийшли, потрібно протерти соус через сито.
6. Добре змішати виделкою жовтки з вершками.
7. Влити їх тонким струменем в соус і знову поставити його на тихий вогонь.
8. Далі слід довести морне до кипіння, проте не кип'ятити.
9. Натертий сир додати в соус, швидко перемішати, відразу ж подати до столу, щоб сир не почав укріпляти.
Фкуснофакти
— Соус морне добре гармонує з картоплею, спаржею, брокколі, а також рисом, борошняними і молочними стравами.
—найчастіше в соусі морне використовується сир « Грюйер»і « Пармезан»в пропорції 1:1 , але можливі різні варіації « Грюйер», « Емменталь»і « білого Чеддера».
— якщо соус планується готувати до м'яса або птиці, то замість половини молока слід взяти м'ясний бульйон, якщо до рибних страв — включити до складу рибний бульйон.
— вартість продуктів для 400 мілілітрів соусу морне – 100 грн. (в середньому в Києві на червень 2019 р).