⏰ як варити ткемалі, до чого подавати, які продукти потрібні, скільки потрібно варити в каструлі

Скільки варити ткемалі?

10:00
Ткемалі варити 35 - 40 хвилин.
загальний час приготування ткемалі з 1 кілограма слив - 1 година.

Як приготувати ткемалі

продукти для ткемалі
на 1 літр ткемалі
сливи або алича — 2 кілограми
кінза або петрушка — половина середнього пучка
кріп — половина середнього пучка
часник — 5 зубців
гострий перець сушений — половина чайної ложки
Вода — половина склянки (150 мілілітрів)
сіль — 2 столові ложки
оцет — 1 чайна ложка 70% оцту
цукор — 4 столові ложки

Як приготувати ткемалі
1. Зливи помити, розділити навпіл і видалити кісточки.
2. Викласти сливи в емальовану або латунну каструлю.
3. Влити воду і поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння і варити від 30 до 40 хвилин в залежності від соковитості ткемалі.
4. Відварені сливи викласти в друшляк, сливовий відвар більше не знадобиться.
5. Протерти сливи через друшляк за допомогою ступки. Шкірку слив видалити.
кінзу і кріп вимити й обсушити, дрібно нарізати або подрібнити за допомогою блендера.
часник очистити і подрібнити за допомогою часничниці.
сливове пюре поставити на вогонь, додати сіль, цукор, зелень, спеції. Довести ткемалі при постійному помішуванні до кипіння і варити 3 хвилини, знімаючи піну.
додати в каструлю зелень, часник, перець і варити 2 хвилини. Вимкнути вогонь, влити оцет і перемішати.
варений соус ткемалі розкласти по стерилізованим банкам і залишити до повного охолодження.

Фкуснофакти про ткемалі

сорти слив для ткемалі
для ткемалі підходять свіжі сливи: алича, сині Зрілі або трохи недостиглі плоди, тернослив (не плутати з чорносливом, який для приготування ткемалі не підходить). Допускаються трохи зрілі плоди.

як подавати ткемалі
ткемалі подавати в соусниці до страв з м'яса, птиці, риби, просто на хлібі. Дуже добре підходить як соус до шашликів, гарнірів з овочів, рису, макаронів.

з чим варити ткемалі
— В традиційний рецепт соусу обов'язково додають омбало (м'яту болотну або блошину) — пряну траву, що росте на Кавказі.
— Омбало нічого спільного зі звичайною м'ятою не має, цю пряність при необхідності можна замінити меленими насінням коріандру або чебрецем. У класичний соус ткемалі кладуть свіжу зелень: кінзу, кріп, петрушку, базилік, і часник.
— сушений інгредієнт в ткемалі єдиний — червоний пекучий перець, але не мелений, а подрібнений на маленькі шматочки.

— в сучасних рецептах допускається використання сухих пряних трав. Вони допомагають зберегти яскравий і насичений колір соусу, який, при додаванні свіжих трав, набуває бурий відтінок, особливо при довгому зберіганні. Також при варінні ткемалі можна додавати аджику .

чим замінити сливи в ткемалі
як варіант, використовувати замість слив агрус.

скільки зберігати ткемалі
ткемалі зберігати 1 рік в прохолодному місці.

Що таке ткемалі
— ткемалі — це грузинський соус, традиційно виготовляється з місцевих слив сорту «ткемалі».

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?