Як зварити свинячу рульку
1. Свинячу рульку помити.
2. Рульку для супу або холодцю почистити від шкірки і жиру, рульку для подальшого запікання або копчення — не очищати.
3. Дві цибулини і морквини почистити від шкірки, помити.
4. Чотири стебла селери помити, кожне стебло розрізати впоперек.
5. У велику каструлю налити три літри води, покласти свинячу рульку, цільні цибулини, морква, стебла селери.
6. Покласти три бутони гвоздики, зірочку анісу, 10 стебел чебрецю, 8 горошин перцю, три лаврові листки в спеціальний кулінарний мішечок для варіння спецій або в Саморобний мішечок з чистої марлі, перев'язаний кулінарним шпагатом.
7. Мішечок покласти в каструлю з рулькою і овочами.
8. Каструлю з рулькою помістити на середній вогонь, дочекатися кипіння.
9. Варити рульку 1 годину під кришкою, прибираючи пінку з поверхні бульйону.
10. Вийняти рульку з бульйону — для подальшого запікання, копчення або варіння супу м'ясо і бульйон готові.
11. Для приготування з рульки холодцю процідити бульйон.
12. Перелити проціджений бульйон назад в каструлю.
13. Покласти рульку в каструлю з бульйоном, повторно довести до кипіння на помірному вогні, варити, знімаючи піну, 1-2 години — поки рідини не стане в два рази менше.
Фкуснофакти
— свинячу рульку варять потім, щоб зварити холодець або наваристий бульйон для супу, або потім щоб отримати в результаті варено-копчену рульку. Варено-копчена рулька подається в нарізаному вигляді або на бутербродах. Ще варено-копчену рульку можна використовувати для приготування горохового супу.
— Варено-копчену свинячу рульку можна подати як основне блюдо з квашеною капустою і картопляним пюре. Досить тільки зняти з рульки жирну шкіру.