Рис по-японськи
пропорції
Рис Фушинон, середньозерний — 1 склянка
Вода — 1,5 склянки
сіль — 1 чайна ложка
Як варити рис по-японськи
1. Рис промити.
2. Залити рис водою і залишити на 15 хвилин.
3. Поставити каструлю з рисом на вогонь, закрити каструлю кришкою і варити 12 хвилин: до закипання на сильному вогні, потім 2 хвилини на сильному і 10 хвилин — на мінімальному вогні.
4. Вимкнути вогонь, каструлю не відкривати ще 20 хвилин, щоб рис настоявся. Перемішати рис, щоб він рівномірно придбав пухнастість і легкість.
Фкуснофакти
самий« японський » сорт рису —« Фушігон », він вирощувався японськими селекціонерами спеціально для зручного використання в національних рецептах. Через схожість з круглозерним рисом його часто неправильно використовують — тільки якщо придивитися видно, що японський рис має нехай і коротке, але все-таки середнє зерно.
до речі, багато звичні нам страви вже нерозривно пов'язані з рисом, хоча справжній японський рис на прилавках магазинів практично не представлений. Американський аналог — «нішикі». Тим часом, спосіб варіння рису по-японськи зробить оригінальним будь среднезерний рис.
по-справжньому японський рис потрібно варити в рисоварці . У каструлі ж, щоб мінімізувати випарювання води, каструлю додатково рекомендується вкрити фольгою.
у класичному варіанті варіння рису по-японськи приправи і сіль додаються тільки по закінченню приготування.