⏰ тому ям з креветками: класичний рецепт супу з покроковими фото

класичний рецепт тайського супу тому ям з креветками

45:00
Тому ям-це кислий тайський суп. Зазвичай його готують з креветками, такий варіант називається тому ям гун. Саме його ми сьогодні і приготуємо! Також існує безліч інших варіацій: тому ям гай (з куркою), тому ям по ПЕК (з міксом морепродуктів) і вершкові версії з додаванням кокосового молока.

це класичний рецепт , який містить традиційні для азіатської кухні інгредієнти. В кінці статті ви знайдете інформацію, на що їх можна замінити в умовах України.

інгредієнти
порції: - + 2
  • Креветки 250  г
  • курячий бульйон 500  мл
  • рослинна олія 1  столова ложка
  • Вода 750  мл
  • Лемонграсс 1  стебло
  • цибуля-шалот 1 велика цибулина
  • кінза 1  гілочка
  • шматочок кореня галангала 2.5  см
  • листя каффір-лайма 5  шт
  • перець пташине око 1  шт
  • гриби гливи 120  г
  • цукор 1  чайна ложка
  • рибний соус 2 столові ложки
  • сік лайма 3 столові ложки
  • Тайська паста Чилі (за бажанням) 2 чайні ложки
на порцію
калорії: 157 ккал
білки: 19 г
жири: 1 г
вуглеводи: 18 г
кроки
45  хв. друк
  • ингредиенти для том яма
    підготуйте інгредієнти для супу тому ям.
  • обжариваем голови и панцири креветок
    очистіть креветки і видаліть голови, не викидайте їх, як і панцири. Розігрійте 1 столову ложку масла в воке на середньо-сильному вогні і додайте туди панцирі і голови креветок.
  • панцири стали оранжевими
    смажте, помішуючи, 1-2 хвилини, поки панцири не стануть яскраво-помаранчевими.
  • добавляем воду
    додайте 750 мл води і доведіть до кипіння. Накрийте кришкою і готуйте 10 хвилин.
  • убираем панцири
    дістаньте панцирі за допомогою сита.
  • добавляем бульон
    додайте курячий бульйон.
  • добавляем трави
    Візьміть лемонграсс і обріжте суху частину. Очистіть жорсткі зовнішні шари, щоб дістатися до більш ніжної середини. Злегка розм'якшіть її за допомогою кухонного молотка. Наріжте стебло на шматки довжиною 5 см і додайте їх в бульйон в воке. Також додайте подрібнену цибулю-шалот, порізаний стебло кінзи (листя залиште для прикраси готового супу), розділений на 6 частин галангал, листя лайма і розрізаний навпіл гострий перець.
  • добавляем гриби
    доведіть до кипіння, накрийте і готуйте 10 хвилин. Потім неїстівні ароматичні інгредієнти можна дістати за допомогою сита, але можна і залишити їх в воке, як це прийнято в Таїланді. Додайте гриби і тушкуйте ще 5 хвилин. Додайте цукор, Тайську пасту чилі і рибний соус. Помішуйте, поки паста повністю не розчиниться в супі.
  • добавляем креветки
    нарешті, додайте креветки і тушкуйте від 30 секунд до 1 хвилини в залежності від їх розміру, поки вони не прожаряться.
  • готовий том ям с креветками
    додайте сік лайма в сервірувальну миску і вилийте в неї гарячий суп. Прикрасьте листям кінзи і відразу ж подавайте до столу.

Заміна інгредієнтів

Не всі інгредієнти, поширені в Азії, легко купити в наших магазинах. Тому доступні наступні рівноцінні заміни:

  • замість кореня галангала використовуйте імбир.
  • листя каффір-лайма можна замінити на цедру звичайного лайма.
  • перець пташине око замінюється на будь-який інший гострий чилі.
  • Лимонник може виступити заміною лемонграсу.
  • крім глив можна використовувати і інші гриби: печериці або навіть білі.

Тайська паста Чилі готується з смажених перців чилі, часнику, цибулі-шалот, креветочной пасти і цукру. Вона солодша, ніж гостра, і врівноважує терпкий і гострий смак супу, додаючи додатковий аромат креветок. Однак це необов'язковий інгредієнт.

ми рекомендуємо використовувати в цьому рецепті цілі креветки з головою для досягнення найкращого результату, так як вони дають приголомшливий аромат. Однак якщо вам незручно працювати з цілими креветками або ви не можете їх дістати, використовуйте звичайні, в тому числі попередньо очищені.

поділитися з друзями
Рейтинг
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Сколько варить?