це класичний рецепт , який містить традиційні для азіатської кухні інгредієнти. В кінці статті ви знайдете інформацію, на що їх можна замінити в умовах України.
- Креветки 250 г
- курячий бульйон 500 мл
- рослинна олія 1 столова ложка
- Вода 750 мл
- Лемонграсс 1 стебло
- цибуля-шалот 1 велика цибулина
- кінза 1 гілочка
- шматочок кореня галангала 2.5 см
- листя каффір-лайма 5 шт
- перець пташине око 1 шт
- гриби гливи 120 г
- цукор 1 чайна ложка
- рибний соус 2 столові ложки
- сік лайма 3 столові ложки
- Тайська паста Чилі (за бажанням) 2 чайні ложки
-
підготуйте інгредієнти для супу тому ям.
-
очистіть креветки і видаліть голови, не викидайте їх, як і панцири. Розігрійте 1 столову ложку масла в воке на середньо-сильному вогні і додайте туди панцирі і голови креветок.
-
смажте, помішуючи, 1-2 хвилини, поки панцири не стануть яскраво-помаранчевими.
-
додайте 750 мл води і доведіть до кипіння. Накрийте кришкою і готуйте 10 хвилин.
-
дістаньте панцирі за допомогою сита.
-
додайте курячий бульйон.
-
Візьміть лемонграсс і обріжте суху частину. Очистіть жорсткі зовнішні шари, щоб дістатися до більш ніжної середини. Злегка розм'якшіть її за допомогою кухонного молотка. Наріжте стебло на шматки довжиною 5 см і додайте їх в бульйон в воке. Також додайте подрібнену цибулю-шалот, порізаний стебло кінзи (листя залиште для прикраси готового супу), розділений на 6 частин галангал, листя лайма і розрізаний навпіл гострий перець.
-
доведіть до кипіння, накрийте і готуйте 10 хвилин. Потім неїстівні ароматичні інгредієнти можна дістати за допомогою сита, але можна і залишити їх в воке, як це прийнято в Таїланді. Додайте гриби і тушкуйте ще 5 хвилин. Додайте цукор, Тайську пасту чилі і рибний соус. Помішуйте, поки паста повністю не розчиниться в супі.
-
нарешті, додайте креветки і тушкуйте від 30 секунд до 1 хвилини в залежності від їх розміру, поки вони не прожаряться.
-
додайте сік лайма в сервірувальну миску і вилийте в неї гарячий суп. Прикрасьте листям кінзи і відразу ж подавайте до столу.
Заміна інгредієнтів
Не всі інгредієнти, поширені в Азії, легко купити в наших магазинах. Тому доступні наступні рівноцінні заміни:
- замість кореня галангала використовуйте імбир.
- листя каффір-лайма можна замінити на цедру звичайного лайма.
- перець пташине око замінюється на будь-який інший гострий чилі.
- Лимонник може виступити заміною лемонграсу.
- крім глив можна використовувати і інші гриби: печериці або навіть білі.
Тайська паста Чилі готується з смажених перців чилі, часнику, цибулі-шалот, креветочной пасти і цукру. Вона солодша, ніж гостра, і врівноважує терпкий і гострий смак супу, додаючи додатковий аромат креветок. Однак це необов'язковий інгредієнт.
ми рекомендуємо використовувати в цьому рецепті цілі креветки з головою для досягнення найкращого результату, так як вони дають приголомшливий аромат. Однак якщо вам незручно працювати з цілими креветками або ви не можете їх дістати, використовуйте звичайні, в тому числі попередньо очищені.