Як варити компот з груш і слив
на 10 літрів компоту
Продукти
груші — 2,5 кілограма
сливи — 2 кілограми
цукор — 600 грам
Вода — 7,5 літрів
підготовка продуктів
1. Ретельно вимити в воді 2,5 кілограма груш, очищати їх шкірки не потрібно.
2. Зливи розрізати на дві частини і видалити кісточки.
3. Груші розрізати на чотири часточки і видалити серцевини.
4. На середній вогонь поставити каструлю і влити в неї 7,5 літрів води.
5. Порціями, по 200 грам ввести в воду, помішуючи, 600 грам цукру.
6. Варити цукровий сироп до повного розчинення цукру.
Як приготувати компот
1. У підготовлені до закачування банки опустити груші і сливи так, щоб вони займали 1/3 від загального обсягу банки.
2. Влити в банки гарячий сироп, накрити стерилізованими кришками і відразу ж закатати компот.
3. Банки перевернути, укутати теплою ковдрою і залишити на добу, після чого прибрати закачування в прохолодне місце.
Фкуснофакти
— для приготування компоту з груш і слив краще вибирати злегка недоспевшіе груші, оскільки вони не будуть розварюватися в гарячому цукровому сиропі і компот вийде світлим і прозорим.
—сливи для компоту краще вибирати сорти « угорка» або схожі сорти слив, оскільки вони більш м'ясисті і ароматні і компот буде насиченим.
— для компоту з груш і слив на 2,5 літра води потрібно 200 грам цукру.
— вартість продуктів для приготування компоту з груш і слив в середньому в Києві на сезон 2020 року — 50 грн./літр (на липень 2020 року).
— калорійність компоту з груш і слив — 74 ккал/100 грам.