Як зробити компот з черешні на зиму
продукти
Черешня — 200-250 грам
Вода — 800 мілілітрів
цукор — 100 грам
Як варити компот з черешні
1. Черешню ретельно вимити, видалити плодоніжки і погані ягоди. При цьому кісточки з черешні виймати не слід.
2. Літрову банку ретельно вимити, акуратно обдати її окропом і стерилізувати на пару.
3. Стерилізовану банку наповнити черешнею на половину або 2/3 банки і поставити у велику миску.
4. В іншій каструлі довести до кипіння 800 мілілітрів води.
5. Банку з ягодами доверху заповнити окропом і прикрити банку кришкою.
6. Залишити компот на 10 хвилин.
7. Після того, як компот настоїться, з банки в чисту каструлю злити воду так, щоб ягоди залишилися в банку.
8. У каструлю з компотом поставити на газ, покласти в неї 100 грам цукру, цукор перемішати і кип'ятити отриманий сироп 10 хвилин.
9. Киплячим сиропом наповнити банку з ягодами до самого верху і закрутити банку стерилізованої металевою кришкою.
10. Перевернути закручену банку шийкою вниз і укутати теплою ковдрою.
11. Залишити банки під ковдрою до моменту повного охолодження компоту, після чого їх можна заховати в прохолодне місце на зиму.
Фкуснофакти
1. Як правило, заготовки на зиму дуже солодкі, тому компот із черешні при вживанні краще розбавляти охолодженою кип'яченою водою.
2. Якщо деякі ягоди черешні зіпсовані черв'ячками, ягоди до моменту приготування слід залити на 1 годину злегка підсоленою водою, після чого їх акуратно промити.
3. Якщо при приготуванні компоту недостатньо сиропу для однієї банки, в банку можна долити окропу.
4. У компот з черешні можна додати гілочку м'яти, трохи ванілі, а також ягоди чорної смородини і полуниці або нарізані часточками яблука.
5. Готовий компот з черешні можна розбавити газованою мінеральною водою і пити замість газованої води.
6. Компот можна закривати як з червоною, так і з жовтої черешні.
7. Калорійність компоту з черешні — 80 ккал/100 грам.
8. Правила стерилізації банок : для стерилізації банок на пару придбати спеціальну насадку на каструлю з виїмкою для банки. Ці насадки зазвичай продаються в господарських магазинах. Банку опустити на насадку шийкою вниз і стерилізувати над киплячою водою до тих пір, поки банку з-під банки не піде пар і банку стане прозорою. Зазвичай цей процес триває 3 хвилини.