Як варити компот з калини
продукти
на 1 літрову банку
Калина — півкіло
Вода — 2 склянки
цукор — 200 грам
Як варити компот з калини
Спосіб 1
.
1. Калину промити під проточною водою, викласти на друшляк для стікання зайвої води.
2. Калину викласти в банку.
3. Приготувати сироп: в каструльку влити воду, викласти цукор і поставити каструльку на тихий вогонь.
4. У міру нагрівання сиропу розчиняти цукор у воді, перемішуючи.
5. Варити після закипання сироп 1 хвилину, обережно залити сиропом калину в банку.
6. У велику каструлю (не нижче рівня банки) покласти рушник, поставити банку і залити воду по плечики банки.
7. Поставити каструлю на дуже тихий вогонь, довести воду до 85 градусів і кип'ятити при цій температурі компот в банку протягом 10 хвилин.
8. Закрутити компот кришкою, остудити і прибрати на зберігання.
Спосіб 2
.
1. Калину вимити й обсушити.
2. Викласти калину в миску і розім'яти ягоди.
3. Сік віджати в ємність.
4. Ягідну мезгу залити холодною водою і поставити на вогонь.
5. Варити компот з калини 15 хвилин після закипання на тихому вогні.
6. Влити в компот калиновий сік, перемішати.
7. Додати цукор і розчинити його в компоті, варити 5 хвилин.
8. Розлити компот по стерилізованим банкам і закатати.
Фкуснофакти
— Компот з калини відмінно лікують кашель, слід подавати хворому Калиновий компот в гарячому вигляді.
— для компоту найкращим чином підійдуть солодкі ягоди, зняті з гілок після морозів.