як варити малиновий компот
продукти на 3-літрову банку
Малина — 500 грам
Вода — 3 літри
цукор — 250 грам
насіння анісу — половина чайної ложки
Як приготувати малиновий компот
1. Відібрати для компоту щільні ягоди, очистити від листочків.
2. У каструлю влити воду, поставити на вогонь. У гарячу воду додати цукор, розчинити його у воді, додати аніс. Варити сироп після закипання 5 хвилин.
4. Малину викласти в сироп, варити 7 хвилин після закипання на тихому вогні.
5. Гарячий компот розлити по банках, закатати і залишити остуджувати в ковдрі або покривалі.
Фкуснофакти
— Компот з малини можна приготувати з додаванням інших ягід: чорної смородини, агрусу, ожини, суниці або з додаванням яблуко літніх сортів, нарізаних на тонкі часточки.
— малиновий компот рекомендується готувати з інтенсивно забарвлених стиглих ягід.
— приготувати малиновий компот можна з замороженої малини. Для цього влітку потрібно зібрати плоди малини і заморозити їх в морозильній камері. Заморожувати ягоди слід розсипом на рівній поверхні (для цього в деяких морозильних камерах є спеціальні лотки) і тільки після цього зібрати в пакет. Така форма заморозки дозволить ягодам не склеюватися при заморожуванні.
— для насиченості смаку в малиновий компот можна покласти невелику часточку лимона або додати дві щіпки лимонної кислоти.
— для того щоб зберегти вітаміни при приготуванні компоту, слід залити свіжі або заморожені ягоди малини остигнула кип'яченою водою, додати цукор за смаком, накрити кришкою і дати настоятися напою кілька годин. Компот залишиться вітамінним, так як ягоди не піддадуться кип'ятіння.
— калорійність компоту з малини — 60 ккал/100 мілілітрів.
— вартість малини в середньому в Києві в сезон на 2020 рік — від 150 грн./1 кілограм, в несезон — від 1000 грн. (на липень 2020 року).
— при правильному зберіганні (в прохолодному темному місці) малиновий компот може стояти не 1, а кілька років.
— При варінні компоту ягоди малини втрачають колір і в такому вигляді можуть зіпсувати зовнішній вигляд напою. Щоб цього не сталося, а також щоб кісточки малини не потрапили в напій, можна після варіння протерти малину через сито.