як варити компот з кураги
продукти
Курага — 150 грам
Вода — 1 літр
цукор — 1-2 столових ложки (залежить від того, наскільки солодкого сорту сушені абрикоси)
Як приготувати компот з кураги
Курагу ретельно вимити. У каструлю налити літр води, викласти туди ж курагу, додати цукор і поставити на середній вогонь. Довести компот до кипіння, розчинити цукор помішуванням, варити після закипання 10 хвилин. Потім накрити каструлю кришкою і настояти компот протягом мінімум 20 хвилин. В ідеалі, наполягати компот з кураги протягом 6-7 годин.
поради по варінні компоту з кураги
— залежно від сорту кураги компот може вийти солодким або з легкою кислинкою. Щоб додати солодощі компоту, при його приготуванні можна додати цукор за смаком. Щоб компот придбав кислинку, в нього можна додати сік лимона або розведену 1 столовою ложкою води 0,3 чайної ложки лимонної кислоти на 1 літр напою.
— у компот з кураги на початку варіння можна додати родзинки, сушені яблука, груші, шипшина або інші сухофрукти за смаком.
— Компот з кураги слід зберігати в холодильнику не більше трьох діб, вже через добу яскравість його смаку починає згасати.
Фкуснофакти
— велика і м'ясиста курага більш підходить для приготування компоту, тому що віддає компоту всю свою соковитість. Завдяки цьому компот виходить більш наваристим. Багато виробників використовують для сушіння абрикосів спеціальні апарати, які готують злегка підкопчену курагу. Майте на увазі, що така курага по суті вже позбавлена вітамінів через підвищену і прискореної температурної обробки.
— особливість компоту із сухофруктів кураги полягає в тому, що йому потрібен час настоятися після варіння. Тоді курага краще віддасть свій смак, компот вийде більш насиченим. Для цього компот краще варити з вечора, щоб до ранку курага більшою мірою віддала свій смак і напій можна було вживати в їжу протягом дня.
— Компот з кураги корисно давати маленьким дітям замість газованої води і пакетованих соків, оскільки в натуральному продукті не містяться шкідливі елементи і барвники.
— вартість кураги — 150-250 грн/1 кілограм (в середньому в Києві на травень 2020 року).
— калорійність компоту з кураги — 88 ккал/100 грам.
— через те, що курага — по суті є заготовка, компот з кураги вважається придатним для вживання тільки в свіжому вигляді.
— готовий компот може гірчити — це відбувається через погану обробки кісточок перед сушінням абрикосів або через сорти (дрібні можуть гірчити). Якщо курага купується на ринку, розкуштуйте її на смак: повинні грати тільки солодкі нотки без додавання гіркуватості.