Як варити яловичу лопатку
якщо готувати традиційно, в каструлі на плиті, то буде потрібно взяти шматок лопатки цілком (до 1 кг), залити з запасом холодною водою і поставити на вогонь. Відразу після закипання почне з'являтися піна, яку бажано знімати шумівкою або великою ложкою. Зменшивши вогонь, слід варити яловичину близько години, потім перевірити готовність (м'якість) і проварити ще хвилин 20-30, якщо м'ясо жорсткувато. Після цього отриманий бульйон використовувати для приготування страв, а яловичину остудити і нарізати на шматки потрібного розміру, подати з гарніром або з овочами.
Фкуснофакти
яловичина — саме по собі щільне, жестковатое м'ясо, яке потрібно довго готувати. Якщо звичайно це не м'який сорт і не телятина. Яловичу лопатку перед вживанням в їжу доведеться варити або тушкувати близько двох годин. Лопатка — плечова частина туші, переважно, тугі м'язові волокна. Але окремі місця лопатки досить ніжні, їх можна приготувати швидко. Заплічні частини тонковолокнисті, з прошарками жиру. Якщо їх нарізати невеликими смужками, то на обсмажування знадобиться всього кілька хвилин. М'яке філе лопатки з дрібними прожилками можна використовувати для приготування тартара. Також це хороший вибір для таких страв, як м'ясні рулети, котлети, бефстроганов. Традиційно яловичу лопатку беруть для супів, борщу, холодцю. Вченими доведено, що в такому м'ясі міститься велика кількість корисних для людського організму мікроелементів і антиоксидантів. Тому багато кулінарів поєднують смачне з корисним, готуючи страви на основі яловичої лопатки. М'ясо прекрасно поєднується з будь-якими гарнірами, в тому числі з овочами, збагачуючи їх смак.