Як варити бульйон з баранини
Продукти
на 4-літрову каструлю
Баранина (жирна частина) — півкіло
Вода — 3,5 літра
морква — 1 штука
Зелень (петрушка, кінза або кріп) — 50 грам
часник — 5 зубців
ріпчаста цибуля — 1 голова
насіння фенхелю — щіпка
чорний перець — 4 горошини
сіль — 1 столова ложка
Як варити бульйон з баранини
1. Баранину помити під проточною холодною водою, розділити на 5 однакових частин.
2. Влити 2 літри холодної води в каструлю, покласти баранину, помістити на тихий вогонь, дочекатися закипання.
3. Прибрати шумівкою утворилася піну, варити бульйон 1,5 години під кришкою, періодично прибираючи піну з бульйону.
4. Морквину помити, почистити, нашаткувати соломкою шириною сантиметр, довжиною 3 сантиметри.
5. Цибулю почистити, розрізати на 4 однакових частини.
6. Часник почистити, не нарізати.
7. Покласти в каструлю з бульйоном цибулю, моркву, часник, сіль, перець, фенхель, варити годину на тихому вогні (якщо необхідний наваристий бульйон, варити 2 години).
8. Зелень вимити, подрібнити.
9. На розлитий по тарілках варений баранячий бульйон посипати петрушку.
Фкуснофакти
— для бульйону рекомендується вибирати жирні частини баранини , які зроблять бульйон наваристим і поживним: рульку, шийку або лопатку барана. Бульйон вийде більш наваристим, якщо використовувати м'ясо дорослого барана.
— найпопулярніші супи, приготовані на баранячому бульйоні: шурпа , піті, бозбаш і чорба .
— іноді баранина має специфічний запах. Він з'являється, якщо був проведений неправильний забій тварини. Зазвичай запах виходить від жиру, тому його рекомендується зрізати ножем перед приготуванням.
— як позбутися від
різкого запаху
барана:
1. Обмазати м'ясо сіллю, гірчицею або товченим часником і залишити на кілька годин.
2. Замочити баранину в слабкому оцтовому розчині, в кефірі або в молоці на 2 години.
3. На ніч замочити м'ясо барана в розсолі: 200 грам гранатового соку, столова ложка аджики, чайна ложка гірчичного порошку, зіри, чорного і червоного перцю, куркуми, каррі, коріандру, хмелі-сунелі, кориці, 50 грам нарубаного часнику.
4. У суп з баранячого м'яса видавити сік лимона.
5. При готуванні баранини додати орігано, кмин, коріандр, кінзу, помідори, редьку, цибулю, моркву, часник. Ці спеції і овочі можуть перебити специфічний запах м'яса.