варення з глоду
продукти
глід — 1 кілограм свіжих ягід
цукор — 1 кілограм
лимонна кислота — чверть чайної ложки
Вода — 1,5 склянки
підготовка продуктів
1. Глід звільнити від плодоніжок і перебрати, прибираючи почорнілі і роздавлені ягоди.
2. Насипати 1 кілограм ягоди в друшляк і холодною проточною водою ретельно промити. Щоб вода повністю скла, залишити глід в друшляку на 15 хвилин, регулярно струшуючи.
приготування в каструлі
1. У каструлю висипати 1 кілограм цукру і влити півтори склянки води, поставити на середній вогонь.
2. Довести сироп до кипіння, для кращого розчинення цукру, сироп рекомендується помішувати.
3. У готовий гарячий сироп висипати ягоди глоду, перемішати і залишити при кімнатній температурі на 12 годин.
4. Каструлю з ягодами глоду в сиропі довести до кипіння на невеликому вогні.
5. Додати чверть чайної ложки лимонної кислоти, далі, постійно помішуючи, варити варення з глоду 20 хвилин.
6. Накрити каструлю з варенням чистим кухонним рушником, зверху рушники покласти кришку, і дати варення охолонути.
7. Розфасувати варення з глоду в чисті сухі банки і закупорити поліетиленовими кришками або кришками «твіст».
приготування в мультиварці
1. У чашу мультиварки покласти ягоди глоду, додати воду, цукор і лимонну кислоту.
2. Готувати на режимі « гасіння»або « Суп» близько двох годин.
Чашу заповнювати не більше, ніж на дві третини — якщо необхідно, зменшити закладку продуктів, зберігши пропорції.
приготування в хлібопічці
1. У чашу хлібопічки викласти ягоди глоду, цукор, лимонну кислоту і додати воду.
2. Готувати 1,5 години на режимі « Джем»або « варення».
При закладці продуктів орієнтуватися на обсяг відерця хлібопічки, яке не рекомендується заповнювати більш, ніж на дві третини.
Фкуснофакти
— готове варення стає « маслянистим» на вигляд. Пінку, яка утворюється при приготуванні варення, потрібно знімати ложкою.
— щоб видалити вологу , яка продовжує випаровуватися з готового варення до його охолодження, каструлю з остигаючим варенням накривають рушником. Інакше краплі води, що потрапили в варення, можуть викликати його бродіння під час зберігання.
— у ягодах глоду досить великі кісточки, від яких складно позбутися. Щоб приготувати варення без кісточок , ягоди попередньо рекомендується 5 хвилин проварити в невеликій кількості води і потім протерти через металеве сито.
— глід нормалізує роботу серця, прискорює кровообіг, зміцнює судини. Варення з глоду допомагає відновити сили при перевтомі, полегшує стан при застуді. Однак не варто зловживати варенням з глоду, ці ласощі здатне знижувати тиск , яке може впасти нижче норми.