Як приготувати ожинове варення
продукти
Ожина — 1 кілограм
цукор — 1 кілограм
Як приготувати ожинове варення
1. Ожину перебрати і помити, викласти в каструлю для варіння варення, висипати туди ж цукор і перемішати.
2. Залишити на півгодини для того, щоб ожина дала сік.
3. Потім поставити варення на тихий вогонь, довести до кипіння і варити півгодини після закипання.
4. Готове варення розлити по теплим стерилізованим банкам і закатати.
калорійність варення з ожини — 200 ккал/100 грам варення.
варення-п'ятихвилинка з ожини
продукти
Ожина — 1 кілограм
цукор — 500 грам
лимонна кислота — на кінчику ножа
приготування варення-п'ятихвилинки з ожини
1. У глибокій мисці вимити 1 кілограм ожини (3 рази заливаючи і зливаючи воду).
2. Пересипати ожину в друшляк і дати воді стекти.
3. У каструлю викласти 500 грам ожини і засипати 250 грамами цукру.
4. Зверху шару цукру викласти ще 500 грам ожини і засипати 250 грамами цукру.
5. Відставити ожину з цукром на 5 годин, поки ягода не дасть сік.
6. Поставити каструлю з ожиною і цукром на маленький вогонь і довести до кипіння.
7. Ягоди в сиропі помішувати акуратно, намагаючись їх не пошкодити.
8. З моменту закипання варити варення 5 хвилин, в кінці нагрівання додати лимонну кислоту.
розкласти варення в банки, поставити в холодильник.
як варити варення з ожини з апельсинами
продукти
Ожина — 1 кілограм
Апельсини — 2 штуки
цукор — 1 кілограм
Лимон — 1 штука
Як приготувати варення з ожини з апельсинами
1. Апельсини помити і очистити від цедри, цедру порізати локшиною.
2. Вичавити апельсиновий сік в каструлю для варіння варення, Макуха не використовувати для варення.
3. До апельсиновому соку додати цедру, цукор, добре перемішати і поставити на тихий вогонь.
4. Довести варення до кипіння і остудити при кімнатній температурі.
5. Ожину перебрати, помити, викласти в холодний сироп, залишити на 2 години.
6. Поставити варення на вогонь, варити протягом півгодини на тихому вогні, помішуючи.
7. За 5 хвилин до закінчення варіння влити вичавлений лимонний сік, потім варення остудити і розлити по банках.
Фкуснофакти
— Ожина багата цілим набором вітамінів: вітамін А сприяє поліпшенню зору, з І Е зміцнюють імунітет, РР — відповідає за роботу серця і кровообігу, регулює вміст холестерину в крові. У ожині містяться всі вітаміни групи в, які відіграють велику роль в метаболізмі організму. Крім вітамінів, ожина містить ряд корисних мінеральних речовин: калій, залізо, фосфор, мідь, марганець, магній. За такий багатий склад ягоду вважають лікувальною. Ожина допоможе швидше впоратися з гострим респіраторним захворюванням, знизить жар. Її рекомендують регулярно вживати для профілактики онкологічних і судинних захворювань. Сік зі свіжої ожини допоможе при безсонні.
— ожину рекомендують їсти для нормалізації роботи кишечника. Ягоди містять органічні кислоти — лимонну, яблучну, саліцилову, які стимулюють сокоотделение в шлунково-кишковому тракті і покращують травлення. Але варто знати, що стиглі ягоди можуть трохи проносити стілець, а недостиглі — закріплювати.
— ожину можна включати в раціон дієтичного харчування, так як у неї невисока калорійність — 36 ккал/100 грам. За рахунок великої кількості пектинових речовин — хороших сорбентів, ожина виводить з організму солі, важкі метали і радіонукліди.
— Ожинове варення можна зварити без кісточок. Для цього потрібно спочатку потримати ягоди в гарячій воді при температурі 80-90 градусів, не кип'ятячи, 3 хвилини. Розм'яклі ягоди протерти через металеве сито — кісточки залишаться в ситі, а ожинове пюре поварити разом з цукром.
— щоб при варінні варення з ожини ягоди залишилися цілими, не варто їх мити перед варінням, а під час готування варення заважати його акуратно великою дерев'яною ложкою. Ще краще — варити варення в широкій мисці і замість перемішування ложкою похитувати миску по колу.
— щоб варення вийшло густіше і ароматні, на початку варіння можна додати в нього сік і перемелену цедру лимона або апельсина.