як варити варення з лохини
продукти для варення з лохини
лохина — 1 кілограм
цукор — 4 склянки
Вода — 1 стакан
Як варити варення з лохини
відібрати для варення стиглі, щільні плоди. Видалити лісове сміття і акуратно, не порушуючи структуру ягід, промити ягоди в друшляку. Трохи обсушити ягоди і пересипати в каструлю для варіння варення.
у каструльку налити воду і поставити на вогонь. Всипати в теплу воду цукор, нагріти і повністю розчинити. Після закипання сиропу вимкнути вогонь, залити сиропом лохину і залишити на 10 хвилин. Після цього поставити каструлю з лохиною і сиропом на вогонь, варити варення після закипання 20 хвилин на тихому вогні. При варінні варення необхідно знімати піну.
готове гаряче варення розлити по стерилізованим банкам і закатати. Банки з варенням з лохини перевернути догори дном, укутати ковдрою і дочекатися повного охолодження. Охолоджені банки з варенням прибрати на зберігання.
Фкуснофакти
— для варіння варення найбільш підходять Зрілі м'які ягоди, недозрілі не рекомендуеются.
— щоб варення з лохини вийшло щільним, воду можна не додавати: засипати лохину цукром і залишити на 2 години, потім поставити на тихий вогонь і варити при постійному перемішуванні: вже в перші хвилини варіння можна переконатися, що виділеного лохиною соку вистачить для того, щоб варення не пригоріло.
— при варінні в лохині варення зберігається частина корисних речовин. Варення нормалізує роботу кишечника і підшлункової залози.
— у науковій літературі, крім загальновідомого назви, зустрічаються і інші варіанти: лохина болотна, низькоросла, болотяна. В Європі багато простонародних назв цієї ягоди пов'язані з тим, що раніше з неї робили вино: водопьянка, п'яна ягода, п'яника, п'яниця, п'яничка, синій виноград, дурниця, дурніха, дурника, дурника. Існують і нейтральні простонародні назви: Голубець, Голубиця, синика, гонобоб, гонобобель, гонобой, гоноболь.
— лохина — низькокалорійна ягода, тому її можна включати в дієтичний раціон. Крім того, за рахунок великої кількості вітамінів і мінералів лохина прискорює обмін речовин в організмі і підсилює дію препаратів, що знижують цукор. Ягоди зміцнюють судини, нормалізують роботу серця і травної системи.
— лохина росте в регіонах північної півкулі з холодним і помірним кліматом: в Євразії від Великобританії і Скандинавії до Далекого Сходу і Японії, в Північній Америці — від Аляски до острова Ньюфаундленд і до Каліфорнії на півдні материка. Віддає перевагу кислі грунти, заболочені місця, кам'янисті схили.
оригінальне варення з лохини
продукти
лохина — 1 кілограм
цукор — 1,3 кілограма
сухі плоди ялівцю — 4 штуки
Лимон — 1 лимон середнього розміру
Вода — 1 стакан
Як варити варення з лохини
1. Перебрати і вимити кілограм лохини.
2. 5 сухих ягід ялівцю потовкти в ступці. Цей компонент додасть варення незвичайний хвойний присмак.
3. З лимона зняти цедру. Це можна швидко зробити дрібної теркою.
4. Стакан води налити в каструлю, туди ж всипати 1,5 кілограма цукру і розмішати.
5. Прогрівати на маленькому вогні до розчинення цукру.
6. У готовий сироп додати лохину, лимонну цедру, подрібнені ягоди ялівцю. Все перемішати.
7. Варити 30 хвилин. Варення готове, якщо набуло однорідну консистенцію.
більше вітамінів залишиться в варення з лохини, якщо його варити поетапно: доводити до кипіння, потім настоювати 10 годин і так три рази.
поради щодо варіння
— лохина і чорниця — різні види одного сімейства і роду, схожі зовні, але між ними є відмінності. Чорничні кущі майже стеляться по землі, а кущ лохини значно вище. Він володіє твердим, задерев'янілим стеблом від кореня до верхівки. Ягоди лохини, на відміну від чорниці, не марять руки. Її сік прозорий, а у чорниці — Темний.
— за кольором чорниця і лохина можуть збігатися, але частіше лохина має блакитно-синій відтінок, чорниця — майже чорна. Іноді ягоди лохини виростають крупніше, ніж у чорниці, витягуються, набуваючи грушоподібної форми. На смак лохина вважається солодше, але чорниця — більш насиченою.
— при приготуванні варення з лохини можна змішувати її з іншими ягодами, які мають більш яскравий аромат: брусницею, чорницею, журавлиною, вишнею, малиною. Добре поєднується лохина з яблуками.
— у сезон вартість лохини — від 250 грн./ кілограм (в середньому в Києві на Червень 2020 - 2021 року). Порівняно висока вартість обумовлена тим, що лохину вирощують в штучному середовищі в невеликому масштабі, так як вона вимоглива до умов. Лохині обов'язкові кислий грунт, багато вологи, світла. В Європі промислове вирощування лохини розвинене краще.