Як варити варення з калини
Продукти
Калина — 3 кілограми
цукор — 3 кілограми
Вода — 1 літр
ванільний цукор — 20 грам
Лимон — 3 середніх
підготовка продуктів
1. Калину очистити від гілок і листя, перебрати і ретельно вимити.
2. Обсушити калину, струшуючи її в друшляку або висипавши на 10 хвилин на папір.
3. Лимон очистити від цедри і дрібно нарубати, видаляючи кісточки.
калинове варення в каструлі
1. Воду влити у велику каструлю, поставити на вогонь і розігріти.
2. Коли вода розігріється, всипати в воду цукор і розчинити його.
3. Після закипання варити сироп 5 хвилин.
4. Калину всипати в сироп і варити варення після повторного закипання протягом 5 хвилин.
5. Повністю остудити варення з калини протягом 5-6 годин.
6. Знову повернути каструлю з варенням на вогонь, додати лимон і варити варення після закипання 5 хвилин, постійно помішуючи.
калинове варення в мультиварці
1. В мультиварці варити варення при відкритій кришці.
2. Закип'ятити воду з цукром на режимі «гасіння», помішуючи.
3. Викласти в воду ягоди, варити 5 хвилин.
4. Остудити варення, потім знову закип'ятити і варити 5 хвилин.
5. Додати лимон і варити варення ще 5 хвилин на режимі «гасіння».
Закрутка варення
гарячу калину розкласти по банках, залити сиропом і закрутити кришками. Банки перевернути, накрити ковдрою до повного охолодження. Після охолодження банки з варенням прибрати на зберігання.
Фкуснофакти
— очищати калину перед варінням варення від кісточок, хоча і не обов'язково, але все ж рекомендується. Для того, щоб легко очищати калину від кісточок, необхідно перетерти ягоду через дрібне сито або друшляк з марлею.
— замість лимона, при варінні калинового варення, можна додати лайм або апельсин в таких пропорціях: на 1 кілограм калини додати 2 лайма або 1 апельсин.
— для додаткового Промивання калини для варення необхідно в 1 літрі гарячої води розвести 1,5 столових ложки солі і потримати в цьому розчині калину 3-4 хвилини.
— калорійність калинового варення — 360 ккал.
— вартість калинового варення в магазинах — 150 грн./300 грам (в середньому в Києві на липень 2018 року). Купити калину можна на ринках з листопада і потім в замороженому вигляді. У магазинах калину практично не продають.
— з наведеного в рецепті кількості продуктів вийде 3 літри калинового варення.
— калинове варення при правильному зберіганні буде придатне в їжу протягом 3-5 років.
— при заміні свіжих ягід на заморожені, використовувати замість 1 кілограма свіжих ягід 1,2 кілограма заморожених.
— Сезон калини — з середини серпня по кінець вересня. Калину зазвичай збирають в лісах, коли йдуть за грибами, або вирощують на дачах.
— калинове варення дуже добре допомагає при печії: досить розвести 3 чайних ложки варення, звареного на нашу рецептом, в 1 літрі кип'яченої води. У день випивати від 1 літра.
— калинове варення дуже корисна змістом і збереженням при варінні в Калині вітаміну C, що підвищує імунітет. Чай з варенням з калини допомагає при застуді від високої температури і від кашлю. Можна розтерти варення з калини з медом — тоді вийде відмінне відхаркувальний засіб.