⏰ як чистити посуд. Як очистити посуд з чавуну, алюмінію, керамічну. Як очистити нагар, накип і іржу.

Як чистити посуд

10:00
час читання —10   хв.

всі ціни дані на Червень 2020 року

1. Як зчистити нагар з чавунного посуду

— силікатний клей, сода і вода
підготувати велику металеву ємність — таз або каструлю, в яку цілком влізе посуд, яку потрібно очистити. Налити в цю ємність 10 літрів води, 100 грам силікатного клею, всипати 100 грам харчової соди, змішати. У розчин опустити чавун, поставити ємність на сильний вогонь. Після закипання тримати ємність з посудом на вогні 30-40 хвилин. Вийняти посуд з ємності, зняти нагар губкою або металевою щіткою.
вартість очищення — 11 грн., час на очищення і прибирання після неї — 1,5-2 години.

— Сода і вода
на вологу поверхню посуду нанести шар харчової соди, залишити на 30-40 хвилин. Металевою губкою змити соду разом з нагаром. При сильному Нагарі час витримки соди в 2 рази довше.
вартість очищення — 14 грн., час на очищення і прибирання після неї — 60 хвилин.

— паяльна лампа
видалити нагар з чавунного посуду можна паяльною лампою. Для цього потрібно навести факел лампи на брудну поверхню сковорідки і обробляти її вогнем 5 хвилин. Від такого впливу нагар злізе сам. Але заради безпеки такий процес важливо проводити не в приміщенні, а на відкритому повітрі, подалі від будівель, людей, тварин. Краще, щоб в ньому брали участь двоє: одна людина тримає сковороду, інший — паяльну лампу.
вартість очищення — від 235 грн., час на очищення і прибирання після неї — 10 хвилин.

— пісок
наповнити сковорідку піском, поставити на тихий вогонь на 3-4 години. Після цього висипати пісок і з усіх боків обстукати посуд твердим предметом. Нагар відійде сам. Але при такому способі в приміщенні буде стояти різкий неприємний запах.
вартість очищення — 0 грн, час на очищення і прибирання після неї — 3,5-4,5 години.

— оцет і вода
у металевій ємності змішати оцет і воду в співвідношенні 1 до 3, опустити туди чавунну сковорідку, помістити на тихий вогонь на 3-4 години. Вийняти сковорідку, змити нагар губкою. Щоб під час кип'ятіння в кімнаті не стояв різкий оцтовий запах, варто включити витяжку і відкрити вікна. Крім того, запах оцту залишиться в сковорідці, але содовим розчином його можна вивести. Для цього потрібно заповнити сковорідку водою, розвести в ній пару столових ложок харчової соди, помістити на середній вогонь, кип'ятити 5-10 хвилин.
вартість — 8 грн., час на очищення і прибирання після неї — 4,5-5 годин.

— сіль, оцет і вода
насипати всередину сковороди, яку потрібно очистити, 2 столові ложки солі, налити трохи оцту, щоб дно було покрито, помістити на середній вогонь, дочекатися закипання. Додати в сковороду 70 грам соди, зменшити вогонь до тихого, 10 хвилин потримати на конфорці. Після цього прибрати відсталий з дна нагар губкою. Вартість очищення — 6 грн., час на очищення і прибирання після неї — 30 хвилин.

— активоване вугілля
подрібнити 15-20 таблеток активованого вугілля і посипати на вологу поверхню чавунного посуду. Крихта повинна повністю покривати поверхню. Через годину почистити посуд губкою і посудомийним засобом.
вартість очищення — 11 грн., час на очищення і прибирання після неї — 1,5 години.

2. Як зчистити іржу з чавунного посуду<

— Пемолюкс, наждачний папір і сіль
почистити чавунний посуд «Пемолюксом», після чого ретельно кілька хвилин терти поверхню металевою губкою. Завершити процес очищення, кілька разів протерши поверхню чавунного посуду наждачним папером із зернами середнього розміру. Щоб іржа не з'явилася знову, потрібно наповнити сковорідку сіллю, поставити на сильний вогонь і тримати на конфорці 5-7 хвилин, щоб сковорода добре прожарити.
вартість очищення — 32 грн., час на очищення і прибирання після неї — 40 хвилин.

— наждачний папір і перетворювач іржі
кілька хвилин чистити чавунний посуд наждачним папером із зернами великого розміру (наприклад, п'ятого), після чого потерти наждачним папером м'якше (наприклад, третього ступеня зернистості). Обробити посуд перетворювачем іржі, строго дотримуючись вказівок на упаковці. Купити такий засіб можна в госпмагазині або у відділі побутової хімії. Якщо після такої процедури іржа не зникла цілком, потрібно повторити всі дії.
вартість очищення — від 75 грн., час на очищення і прибирання після неї — 15-20 хвилин.

— Насадка для дрилі з жорстким ворсом
Очистити чавунний посуд від іржі можна насадкою для дрилі з жорстким металевим ворсом. Її можна пошукати в домашньому наборі інструментів або в будівельному магазині. Треба терти іржаву чавунний посуд такою насадкою, поки іржа не буде видалена повністю, а після помити в гарячій воді.
вартість очищення, якщо є дриль — від 30 грн., час на очищення і прибирання після неї — півгодини хвилин.

— Шліфувальна машинка в автосервісі
Очистити чавунний посуд від іржі можна в автосервісі, де виробляють кузовні роботи. Там працівники все зроблять самі за допомогою спеціальної шліфувальної машинки, після чого посуд ще й відполірують. Будинки потрібно наповнити сковороду сіллю, прожарити на великому вогні 5-7 хвилин.
вартість очищення — індивідуально, час на очищення і прибирання після неї — від 20 хвилин.

— наждачний папір, господарське мило, сода і канцелярський клей
зняти іржу наждачним папером великої зернистості або жорсткої металевої мочалкою. У велику металеву ємність налити холодною водою, додати пачку наструганного ножем або натертого господарського мила, пачку харчової соди, упаковку звичайного канцелярського клею, перемішати. Опустити в розчин чавунний посуд, довести до закипання на сильному вогні, тримати на повільному вогні 1-2 години, залежить від забрудненості. Промити сковорідку м'якою губкою під теплою водою.
вартість очищення — 50 грн., час на очищення і прибирання після неї — 2,5-3 години.

3. Як чистити алюмінієвий посуд

після тривалого використання алюмінієвий посуд починає чорніти і обростати нагаром. Чистити алюміній за допомогою грубих абразивних засобів і лугів не рекомендується, але існує багато інших способів зняти чорноту:

— Сода і вода
на вологу поверхню алюмінієвого посуду або на губку нанести харчову соду, протерти поверхню посуду. При сильному забрудненні залишити шар соди на поверхні посуду на 30-40 хвилин, протерти губкою і змити, або прокип'ятити посуд в содовому розчині 30 хвилин.
вартість очищення — 2 грн., час на очищення і прибирання після неї — від 10 до 50 хвилин.

— оцет і серветка
При слабкому забрудненні досить змочити паперову або ганчір'яну серветку оцтом і протерти їй посуд.
вартість очищення — 2 грн., час на очищення і прибирання після неї — 10 хвилин.

— кефір і кисле молоко
наповнити почорнілу зсередини посуд кефіром і кислим молоком, на 2-3 години помістити в тепло, після вилити суміш і помити посуд м'якою губкою.
вартість очищення — від 25 грн., час на очищення і прибирання після неї — 2,5-3,5 години.

— нашатирний спирт
налити в почорнілу посуд кілька чайних ложок нашатирного спирту, вимити посуд разом з ним.
вартість очищення — 4 грн., час на очищення і прибирання після неї — 10 хвилин.

— силікатний клей, сода і вода
щоб зняти сильний наліт, можна прокип'ятити посуд в спеціальному розчині. У великій металевій ємності змішати 10 літрів води, 100 грам силікатного клею, 150 грам харчової соди. Довести розчин до закипання на сильному вогні, опустити посуд, тримати в киплячому розчині 30-40 хвилин. Після почистити посуд, але тільки м'якою губкою.
вартість очищення — 10 грн., час на очищення і прибирання після неї — 1,5-2 години.

— господарське мило, силікатний клей і вода
у великій металевій ємності змішати 10 літрів води, 2 бруска наструганного господарського мила, 100 грам силікатного клею. Довести розчин до закипання на сильному вогні, опустити брудний посуд і кип'ятити її 30-40 хвилин, помити м'якою губкою.
вартість очищення — 25 грн., час на очищення і прибирання після неї — 1,5-2 години.

— яблуко і цибулина
залишки пригоріла їжі з алюмінієвого посуду можна легко видалити, якщо протерти її поверхню часточкою яблука, після цього опустити посуд в киплячу воду, покласти туди ж цибулину, кип'ятити 10 хвилин.
вартість очищення — 8 грн., час на очищення і прибирання після неї — 30 хвилин.

— гірчичний порошок, сіль і оцет
почистити алюмінієвий посуд від легкого нальоту або пригорілих шматочків їжі можна чайною ложкою гірчичного порошку. Зняти сильніший наліт можна сумішшю чайної ложки гірчичного порошку, солі і оцту. Намазати цю суміш на стінки посуду, залишити на 15 хвилин, протерти губкою, змити теплою водою.
вартість очищення — від 9 грн., час на очищення і прибирання після неї — 10-30 хвилин.

4. Як чистити тефлоновий посуд
При тривалому використанні, сильному нагріванні або частому підгорянні їжі нагар утворюється навіть на тефлоновому посуді. Чистити неміцне тефлонове покриття грубими абразивними засобами або лужними не можна, але існує прості і щадні способи привести тефлоновий посуд в порядок:

— господарське мило і миючий засіб для посуду
чверть бруска господарського мила натерти, викласти стружку на сковорідку, залити водою, щоб вона заповнила сковороду наполовину. Поставити сковороду з мильною сумішшю на середній вогонь, розігрівати кілька хвилин, не доводити до закипання. Зняти з конфорки, залишити на 2 години, злити мильну воду, а посуд вимити м'якою губкою і звичайним м'яким миючим засобом.
вартість очищення — від 4 грн., час на очищення і прибирання після неї — 2,5 години.

— Сода і вода
наповнити посуд содовим розчином: на літр води 5 столових ложок соди. Помістити посуд на середній вогонь, кип'ятити розчин 20 хвилин, зняти з конфорки і остудити. Після вилити розчин і протерти тефлонову поверхню м'якою губкою.
вартість очищення — 4 грн., час на очищення і прибирання після неї — 1,2 години.

— силікатний клей, кальцинована сода і миючий засіб для посуду
сильний нагар можна очистити за допомогою 100 грамів силікатного клею, 100 грамів миючого засобу для посуду, склянки кальцинованої соди. Змішати ці інгредієнти з двома літрами води у великій металевій ємності, помістити її на великий вогонь, довести до закипання. Опустити в киплячу суміш тефлоновий посуд, кип'ятити годину. Нагар відійде від тефлонового покриття.
вартість очищення — 18 грн., час на очищення і прибирання після неї — від 1,5 годин.

5. Як чистити керамічний посуд

сучасне керамічне антипригарне покриття, як і тефлонове, може покриватися нагаром і при цьому вимагає м'якого очищення:

— Вода і м'який гель для миття посуду
свіжий, ще не засохлий нагар можна відмити, якщо просто залити посуд водою на 30-40 хвилин. Розмочений нагар видалити м'якою губкою і гелем без агресивних речовин в складі.
вартість очищення — 2-3 грн., час на очищення і прибирання після неї — 50 хвилин.

— розігріта вода і гель для миття посуду
засохлий нагар можна намазати невеликою кількістю м'якого гелю, налити трохи води, щоб вона заповнила третину сковороди, розігріти її на тихому вогні, але не чекати закипання. Після розпарені залишки їжі і нагар зняти м'якою щіткою.
вартість очищення — 2-3 грн., час на очищення і прибирання після неї — 15-20 хвилин.

— Спирт і серветка
змочити спиртом паперову або ганчір'яну серветку, потерти їй чорні плями і місця нагару на сковороді до повного очищення, після вимити посуд під теплою водою.
вартість очищення — 5-5 грн., час на очищення і прибирання після неї — 15 хвилин.

— засіб для чищення духовки
відмити керамічний посуд можна засобом для чищення духовки. Але потрібно впевнитися, щоб в його складі не було відбілювача і лимонної кислоти.
вартість очищення — 5 грн., час на очищення і прибирання після неї — 15 хвилин.

— меламін губка
Нагар з зовнішньої сторони керамічного посуду можна відчистити меламінової губкою, але їй строго заборонено мити поверхні, що стикаються з їжею.
вартість очищення — 131 грн., час на очищення і прибирання після неї — 10-15 хвилин.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?