цікаве питання, на який немає однозначної відповіді. Як показує багаторічна практика — можна, не отруївся ще ніхто, проте все ж не варто скидати з рахунків негативну властивість синильної кислоти.
дійсно, це шкідлива речовина присутня в певних видах продуктів, проте навіть ті фрукти і ягоди, в яких міститься синильна кислота цілком безпечні, якщо:
- у процесі варіння додати цукровий пісок: доведено, що цукор вступає в реакцію з синильною кислотою і нейтралізує її, відповідно, чим більше цукру ви покладете в компот, тим краще.
- використовувати термічну обробку: так, при температурі понад 75 градусів токсичні речовини руйнуються повністю, звідси висновок — повністю безпечні в вживання саме компоти, а ось готувати ту ж настоянку з фруктів і ягід містять кісточки — не можна.
на замітку — якщо ви якимось чином все ж примудріться випадково проковтнути кілька вишень з кісточками, не варто переживати. Зміст синильної кислоти в них, настільки мізерно, що все вийде з кишечника набагато раніше, ніж почнеться виділення отрути.
Не зловживайте ядрами персика і абрикоса, і інших представників сімейства розоцвітих і отруєння синильною кислотою вам не загрожує.