їсти червону квасолю в сирому вигляді не можна — варити , а перед тим замочувати, потрібно обов'язково. У складі сирих бобів містяться токсичні компоненти — фазін і фазеолунатін. Попадання їх в організм людини може закінчитися важким отруєнням з усіма наслідками, що випливають (погіршення самопочуття, діарея, блювота).
безпечною квасоля стає, якщо її попередньо вимочити (6 годин і більше) і відварити до готовності, заливши свіжою водою. В процесі термообробки отруйні речовини руйнуються. Ще один плюс замочування — розчинення олігосахаридів, в надлишку містяться в сирої квасолі. Це складні цукру, які насилу перетравлюються і викликають сильне газоутворення.
якщо сирі боби квасолі проковтнув дитина, не варто відразу ж затівати паніку. Дитину треба напоїти водою і 2-3 години поспостерігати за його станом. При різкому його погіршенні — викликати швидку.